Ραντεβού το Νοέμβρη φαίνεται να δίνουν τα μέλη του συμβουλίου της Fed, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Wall Street Journal, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν βεβαίως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι τα μέσα του 2022.

Γεγονός είναι πως αρκετοί αξιωματούχοι έχουν ανοίξει τα… χαρτιά τους το τελευταίο διάστημα κάνοντας δημοσίες προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του tapering. Όμως, πιθανότατα η αγορά θα έχει και περισσότερα στοιχεία μέσα από την ανάγνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία θα δημοσιευτούν την Τετάρτη.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπως και μέσα από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, το μήνυμα ήταν πως ο τωρινός ρυθμός αγοράς ομολόγων κάθε μήνα θα συνεχιστεί έως ότου διαπιστωθεί «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» προς την κατεύθυνση των στόχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε σχέση με τον πληθωρισμό και την απασχόληση.  Όμως, τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας φαίνεται πως έχουν επηρεάσει τα δεδομένα.

Όπως αναφέρει η Wall Street journal, επικαλούμενη πηγές, τα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης έχουν ενισχύσει το ενδεχόμενο η Fed να ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 21-22 Σεπτεμβρίου, τις προθέσεις της για την έναρξη του tapering. Η σταδιακή επιβράδυνση του προγράμματος θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα το συμβούλιο θα προχωρούσε σε σταδιακές περικοπές, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων μέσα σε ένα διάστημα περίπου δέκα μηνών.

Βεβαίως, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις μέσα στο συμβούλιο. Ο επικεφαλής της Boston Fed, Ερικ Ρόζενγκρεν, σε συνέντευξη του προ ημερών είχε δηλώσει πως θεωρεί πως μέχρι το συμβούλιο του Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία αναφορικά με την αγορά εργασίας, ώστε να εκπληρώνονται τα κριτήρια για την έναρξη του tapering. Ανάλογη θέση είχε υιοθετήσει, σε δηλώσεις του και Ρόμπερτ Κάπλαν της Dallas Fed. Ωστόσο, η Λαέλ Μπρέναρντ είχε υποστηρίξει, τον περασμένο μήνα, πως θέλει σίγουρα να περιμένει και τα στοιχεία της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο, που θα εκδοθούν τον Οκτώβριο, πριν αποφασίσει. Αντιστοίχως, η μετριοπαθής Μέρι Ντάλι της San Francisco Fed σε συνέντευξη της προ ημερών υποστήριξε πως θεωρεί ότι η οικονομία μπορεί να στηρίξει έναρξη του tapering αργότερα μέσα στη χρονιά ή στις αρχές της επόμενης.

Το επόμενο που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι ο ρυθμός των περικοπών στις αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων. Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή πως η Fed αγοράζει κάθε μήνα 80 δισ. δολάρια κρατικών ομολόγων και 40 δισ. ενυπόθηκων τίτλων.

Ο κ. Ρόζενγκρεν έχει δηλώσει πως προτιμά σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών και στα δύο, στα ίδια επίπεδα, αν και αυτό σημαίνει πως η αγορά ενυπόθηκων τίτλων θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα (καθώς το πρόγραμμα τους είναι το μισό). Αντιστοίχως, ο κ. Κάπλαν έχει υποστηρίξει πως προτιμά η περικοπή να αφορά 10 δισ. ομολόγων και 5 δισ. ενυπόθηκων το μήνα, μέσα σε ένα διάστημα οκτώ μηνών.

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ της St.Louis Fed έχει υποστηρίξει πως προτιμά το tapering να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί το Μάρτιο, με μηνιαίες περικοπές ύψους 20 δισ. δολαρίων για τα ομόλογα και 10 δισ. για τους ενυπόθηκους τίτλους. Με το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει συμφωνήσει και ο Κρίστοφερ Γουόλερ, επίσης μέλος του συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η σταδιακή ολοκλήρωση του tapering δίνει χρόνο και ευελιξία στο συμβούλιο να διατηρήσει, στο μεταξύ, τα επιτόκια σε σταθερά χαμηλά επίπεδα και να καθυστερήσει τη συζήτηση για την έναρξη της ανοδικής τροχιάς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή