Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους, καθώς τα αισόδοξα στοιχεία που αφορούν την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών μετρίασαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στην Ασία και αλλού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,7% στις 473,78 μονάδες. Τα κέρδη ήλθαν μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου υγείας, με κέρδη 1% ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος αυτοκινήτου που έχασε 1,8%.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,02% στις 15.921,95 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,28% στις 6.819,84 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκε στις 7.181,11 μονάδες αυξημένος κατά 0,38%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,85% στις 26.224,79 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,68% στις 8.865,70  μονάδες.

Απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι επιμέρους δείκτες της Wall Street στην αρχή της συνεδρίασης, εξέλιξη αναμενόμενη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το λιανεμπόριο που ήρθαν να βαρύνουν το κλίμα ανησυχίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μειώθηκε οριακά στο 4,7% από 4,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 95.000 από 25.000 τον προηγούμενο και αντί 100.000 θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία της Εurostat επιβεβαίωσαν την επιστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.  Το εποχικώς προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση, σε σύγκριση δηλαδή με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αυξήθηκε κατά 13,6% στην ευρωζώνη και κατά 13,2% στην ΕΕ, μετά από τη μείωση κατά 1,3% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μετοχή της BHP, της μεγαλύτερης εταιρείας ορυχείων στον κόσμο, έκλεισε με κέρδη 3,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο του Λονδίνου- μετέχει στον δείκτη FTSE100- και να παραμείνει στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας όπου είναι επίσης εισηγμένη. Η BHP ανακοίνωσε ότι προχωρά στη ριζικότερη αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της από τότε που δημιουργήθηκε, δύο δεκαετίες πριν,  σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας πράσινης εποχής.

Την χειρότερη επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε η βρετανική εταιρεία media Future, καθώς έκλεισε με απώλειες 4,4%, μετά την ανακοίνωσή  συμφωνίας εξαγοράς του περιοδικού «The Week» έναντι τιμήματος 300 εκατ. στερλινών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές