Εικόνα από τρενάκι ρόλερ-κόστερ θύμιζε σήμερα η τιμή του πετρελαίου που ξεκίνησε με απώλειες, κατόπιν κάλυψε το χαμένο έδαφος διαγράφοντας κέρδη και τελικά κατέληξε σε μια ακόμη συνεδρίαση απωλειών, παίρνοντας σήμα από τους κλυδωνισμούς της Wall Street και την άνοδο του δολαρίου σαν αποτέλεσμα των ανησυχιών για τον ρυθμό της αμερικανικής ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,85% στα 68,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI σημειώνει πτώση κατά 1,14% στα 66,53 δολάρια.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν την οικονομία για να πάρουν ενδείξεις για την παγκόσμια ζήτηση, έτσι όταν τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν αποδυνάμωση, το πετρέλαιο δεν αντιδρά καλά» σχολιάζει ο Μπιλ Ο’ Μπράντι της Confluence Investment Management.

Με φόντο την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα, το πετρέλαιο διέγραψε ένα θεαματικό ράλι κατά το πρώτο μισό του έτους. Όμως, η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει δημιουργήσει ανησυχία πως η αύξηση των κρουσμάτων και η επιστροφή κάποιων περιορισμών μπορεί να λειτουργήσει σαν ανασχετικός παράγοντας στα επίπεδα κατανάλωσης, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί διεθνείς οίκοι έχουν εσχάτως προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Εξάλλου, από την πλευρά της προσφοράς τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν παραμένει σταθερά στην πρόθεση τους να προχωρήσουν σε μια μικρή σταδιακή αύξηση της παραγωγής. Αυτό το μήνα η προσφορά θα αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Με τις τιμές να υποχωρούν, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν απωθήσει τις πιέσεις να αναθεωρήσουν την απόφαση τους ανοίγοντας περισσότερο τις στρόφιγγες, όπως την έκκληση που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς πιέζεται από την άνοδο της τιμής της βενζίνης στην αμερικανική αγορά. Όμως, δύσκολα το καρτέλ θα υποχωρήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές