Η καλή πορεία των διεθνών χρηματιστήριων απέφερε σημαντικά κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο στο κρατικό fund της Νορβηγίας, που παραμένει το μεγαλύτερο παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων. Αν και στάθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις του fund που απλώνονται σε πάνω από 9.100(!) εταιρείες σε όλο τον κόσμο απέφεραν αποδόσεις της τάξεως του 9,4% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν αποκλειστικά από τα κέρδη των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό πως τα κέρδη από τις μετοχές αυξήθηκαν κατά 13,7% φτάνοντας συνολικά τα 990 δισ. κορώνες (ήτοι 111 δισ. δολάρια), ενώ οι αποδόσεις από τα ομόλογα αλλά και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν αρνητικές. Οι αποδόσεις από τα ακίνητα, δεδομένου πως το Ταμείο διαθέτει ακίνητα-φιλέτα στις ακριβότερες περιοχές και τους ακριβότερους δρόμους του πλανήτη, διαμορφώθηκαν στο 4,6%.

Πρόκειται για ένα κέρδος που συνολικά μεταφράζεται σε 20.000 δολάρια για κάθε Νορβηγό!

Μεταξύ των κλάδων, την μεγαλύτερη απόδοση ύψους 23% απέφερε ο τραπεζικός κλάδος, καθώς οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν σημαντική άνοδο έχοντας αφήσει πίσω τους το πρώτο σοκ της πανδημίας. Ο δεύτερος κυριότερος σε απόδοση, με 19,5% ήταν ο ενεργειακός κλάδος χάρη στην εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου, παρά το γεγονός πως το fund έχει αποφασίσει να αποκοπεί από κάθε επένδυση στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Νικολάι Τάνγκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του πληθωρισμού και τις πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς, τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές θεωρώντας πως συνιστά έναν παράγοντα κινδύνου για την πορεία των αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή