Βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 17 μήνες. Αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αναζωπύρωση της πανδημίας συνιστά ρίσκο και για την ανάρρωση της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα κατά 29.000 στις 348.000, ήτοι χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών που περίμεναν πτώση τους στις 365.000.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα μείωσης των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας που κατεβάζει τον συνολικό αριθμό τους στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Μαρτίου 2020, όταν δηλαδή η πανδημία άρχισε να φουντώνει υποχρεώνοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα να κατεβάσουν… ρολά. Μάλιστα, η διατήρηση τους κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400.000, θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, ακόμη κι αν παραμένει σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα πάνω από το μέσο όρο προ της πανδημίας, όταν οι αιτήσεις κυμαίνονταν γύρω στις 200.000 ανά εβδομάδα καθ’όλη τη διάρκεια του 2019.

Όσον αφορά τις αιτήσεις για συνέχιση των επιδομάτων από παλαιούς ανέργους, ο αριθμός τους διαμορφώθηκε στα 2,820 εκατ. από 2,899 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ήτοι πτώση κατά 79.000, αν και ήταν λίγο πάνω από το προβλεπόμενο αριθμό των 2,800 εκατ.

Η ίδια η Fed στις επισημάνσεις της έχει σταθεί στη σταθερή μεν, αλλά αργή πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος της «πλήρους απασχόλησης» που εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τον αντίκτυπο της πανδημίας, μετά το νέο κύμα που έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη Δέλτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή