Mε τις βιοεπιστήμες να κατέχουν τα πρωτεία μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα βρίσκονται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών που αναζητούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέεςγια να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους.

Kαταλύτης η πανδημία

Η πανδημία ενίσχυσε την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, ενεργοποιώντας το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει η χώρα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και εκτός αστικών κέντρων και ανά περιφέρεια, καθώς σήμερα η πλειονότητά τους βρίσκεται στην Αττική, με προτεραιότητα τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο μητρώο του Elevate Greece. Το Elevate Greece αποτελεί την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων καιβασικός στόχος του είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και τη δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω τουElevate Greece μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης και να σχεδιάζει πολίτικες με στόχο τη βοήθεια στη δικτύωση των διαφορετικών παραγόντων του οικοσυστήματος καινοτομίας είτε είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε είναι οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture Capital funds). Μάλιστα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας έχουν εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των 600 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της καινοτομίας, στα οποία περιλαμβάνονται και περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων και την ενίσχυση των υποδομών σε αυτά.

Πρωτοπορούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece ήδη στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων έχουν εγγραφεί 421 επιχειρήσεις (397 τον περασμένο Ιούνιο) σε αρκετούς κλάδους δραστηριοτήτων. Στην πρώτη θέση της κατάταξης αναφορικά με τον κλάδο δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, βρίσκονται οι βιοεπιστήμες με ποσοστό 14,1%, ενώ ακολουθούν καινοτόμες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού με 9,1%, επιχειρήσεις που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1%, η διαφήμιση με 7%, τα Βig Data (6%), η χρηματοοικονομική τεχνολογία (5%), η μεταποίηση (4,3%), το ηλεκτρονικό εμπόριο (4%), τα ναυτιλιακά και το ανθρώπινο δυναμικό (3% αντίστοιχα), η διασκέδαση (2,3%), η εκπαίδευση (2%) και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς (24%).

Ο χάρτης των νεοφυών επιχειρήσεων

Χαρτογραφώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις ανά περιφέρεια, οι δύο στις τρεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής (συνολικά 280), ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%, η Κρήτη με 6,5% και η Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 4,2%. Από την άποψη της εταιρικής δομής των επιχειρήσεων αυτών η πλειονότητά τους σε ποσοστό 84% είναι ΙΚΕ, 5% έχουν την μορφή ΕΠΕ, ενώ 11% είναι Ανώνυμες Εταιρείες.

Θέσεις εργασίας. Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece, στην πρώτη θέση της κατάταξης όπως είναι αναμενόμενο βρίσκεται ο κλάδος των βιοεπιστημών με 11%, ακολουθούν η διαφήμιση με 8,3%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4%, τα Big Data με 7% και ο τουρισμός με 6,4%. Επίσης τα ναυτιλιακά με 4,8%, η διασκέδαση με 4,4%, η αγροτεχνολογία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση με 4,3% αντίστοιχα, η χρηματοοικονομική τεχνολογία με 4,1%, η μεταποίηση με 2,2% το ανθρώπινο δυναμικό με 2,1% και τέλος υπάρχουν διάφοροι άλλοι τομείς με 29,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups