Σταθερά ανοδικά κινείται και σήμερα η τιμή του πετρελαίου, αν και σε πιο μετριοπαθή ρυθμό μετά το θεαματικό ράλι των προηγούμενων δύο ημερών με κέρδη που έφτασαν συνολικά το 8%. Κι αυτό παρά το γεγονός πως είχε προηγηθεί το χειρότερο επταήμερο για το πετρέλαιο από το 2018, που κόστισε στο Brent απώλειες ύψους συνολικά 8,8% και στο αμερικανικό WTI σχεδόν 10%.

Οι απώλειες αυτές έχουν πλέον σχεδόν καλυφθεί. Το αμερικανικό WTI βρίσκεται σήμερα στα 67,94 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέα άνοδο κατά 0,61%. Αντιστοίχως το Brent κατάφερε να κρατηθεί, αλλά και να διευρύνει τα κέρδη του, πάνω από το «μαξιλάρι» των 71 δολαρίων με κέρδη ύψους 1,14% στα 71,86 δολάρια το βαρέλι.

Οι φόβοι των αγορών πως η αναζωπύρωση της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς ανάκαμψης των οικονομιών και άρα τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης φαίνεται πως καταλαγιάζουν. Κι αυτό διότι, μπορεί τα κρούσματα να παραμένουν αυξημένα διεθνώς, όμως η προοπτική των ενισχυτικών δόσεων που μπορεί να ενισχύουν την ανοσία πριν την χειμερινή περίοδο, καθώς και η άσκηση πιέσεων προς τους ανεμβολίαστους για να εμβολιαστούν εκτιμάται πως θα αποτρέψει τα χειρότερα και τη λήψη σκληρών μέτρων.

«Παρά το γεγονός πως η αστάθεια θα συνεχιστεί, βλέπω περαιτέρω κέρδη στην τιμή του πετρελαίου καθώς η σταθεροποίηση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων συνεχίζεται και ο ΟΠΕΚ παραμένει πειθαρχημένος σε μετριοπαθή αύξηση της προσφοράς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Χάφελε της UBS Global Wealth Management. H εκτίμηση της UBS είναι πως το Brent θα «πιάσει» τα 75 δολάρια το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο.

Γενικά, πάντως, αν και οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν «ταύροι» αναφορικά με την περαιτέρω πορεία του πετρελαίου για το υπόλοιπο της χρονιάς, πλέον έχουν περιορίσει τα εκτιμώμενα κέρδη του, μάξιμουμ μέχρι τα 80 δολάρια το βαρέλι (εκτίμηση του Τζέφρι Κάρι της Goldman Sachs). Κοινώς, δεν γίνεται πλέον συζήτηση για άνοδο έως τα 100 δολάρια!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές