Θετικά είναι τα ευρήματα της ΕΥ για την πρόοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τον Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της INTERAMERICAN Γιάννη Ρούντο.

«Η βελτίωση του δείκτη των ΑΠΕ στη χώρα μας είναι ένα ενθαρρυντικό νέο απέναντι στην κλιματική κρίση. Είναι ένα μικρό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα -σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας, μέχρι το 2028-, την απεξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο και τη μετάβαση σε καθαρούς ενεργειακούς πόρους. Ωστόσο, είναι βήμα ενδεικτικό αποφασιστικής στροφής και βούλησης στην εθνική στρατηγική» παρατηρεί ο υπεύθυνος για θέματα CSR της INTERAMERICAN, τονίζοντας ως ιδιαίτερα κομβική την ασφαλιστική κάλυψη των ΑΠΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχετικών επενδύσεων.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει από το 2007 την ειδική προϊοντική γραμμή “Energy Line” για την ασφάλιση επενδύσεων σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία 2020 που η INTERAMERICAN παρουσίασε στην Έκθεση Μη Χρηματοικονομικών Πληροφοριών (NFR) προς το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΕΜΗ), η εταιρεία στις 31.12.2020 κάλυπτε με 3.364 συμβόλαια Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ισχύς των Μονάδων έφθανε στα 518 MWp και η συνολική ασφαλιζόμενη αξία τους ήταν 997,2 εκατ. ευρώ.

Στη μελέτη της ΕΥ (Renewable Energy Country Attractiveness Index – RECAI) η Ελλάδα αναρριχήθηκε από την 31η στην 26η θέση της κατάταξης του δείκτη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την κορυφαία θέση στην κατάταξη, έπειτα από την επανεισδοχή τους στη Συμφωνία των Παρισίων και τους νέους στόχους εκπομπών που έθεσαν. Ωστόσο, στο πλαίσιο της επερχόμενης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), οι περισσότερες χώρες σκοπεύουν να θέσουν υψηλότερους ενεργειακούς στόχους, παρά τις οικονομικές συνθήκες.

Ενίσχυση

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, κατά το 2020 οι επενδύσεις παγκοσμίως για την ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 2%, αγγίζοντας τα 303,5 δισ. δολάρια -το δεύτερο μεγαλύτερο ποσόν μέχρι σήμερα, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, στην 57η έκδοση του δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, εκτιμάται ότι η μελλοντική ανάπτυξη που θα μπορέσει να οδηγήσει σε καθαρή μηδενική κατανάλωση ενέργειας, απαιτεί επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 5,2 τρισ. δολαρίων, ενώ υπογραμμίζεται ο κρίσιμος ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι θεσμικοί επενδυτές στη χρηματοδότηση αυτής της ενεργειακής μετάβασης.

«Τα ευρήματα του δείκτη δηλώνουν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), αναδύονται ολοένα και περισσότερο ως προτεραιότητα στις ατζέντες των επενδυτών, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για τις ΑΠΕ συνεχίζει να αυξάνεται» παρατηρεί η ΕΥ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις