Πολύ… βιαστικός για την έναρξη του tapering εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Dallas Fed, Ρόμπερτ Κάπλαν, δηλώνοντας πως θα ήθελε η αναγγελία για την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων να γίνει από το συμβούλιο, τον ερχόμενο μήνα και να εφαρμοστεί ήδη τον Οκτώβριο.

«Με βάση τα όσα έχω δει, δεν βλέπω να υπάρχει κάτι στο σημείο αυτό, που να μπορούσε να μου αλλάξει γνώμη. Οπότε η άποψη μου συνεχίζει να είναι πως όταν φτάσουμε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ανακοινώσουμε το πλάνο αναπροσαρμογής των αγορών και να ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε τον Οκτώβριο ή αμέσως μετά» τόνισε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Σύμφωνα με τον κύριο Κάπλαν, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση για να μπορεί να σταθεί λαμβάνοντας λιγότερη βοήθεια από τη Fed. Εξάλλου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την διόγκωση του πληθωρισμού και το εκτεταμένο ρίσκο που δημιουργείται οδηγώντας σε αλλοιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κυρίως στα ομόλογα.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα στο «καυτό» ζήτημα του tapering και του χρονοδιαγράμματος έναρξης του είχαν μιλήσει τόσο ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ όσο και η πρόεδρος της Kansas City Fed, Έσθερ Τζορτζ.

Η κυρία Τζορτζ συμφώνησε πως η οικονομία έχει φτάσει σε ένα σημείο που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να σηκώσει χειρόφρενο στη στήριξη που προσφέρει, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αντιθέτως ο κύριος Μπούλαρντ ως γνήσιο… γεράκι τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της άμεσης έναρξης του tapering, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Όλοι τους συμφώνησαν πως αν και η αναζωπύρωση της πανδημίας και η αύξηση των κρουσμάτων συνιστά ένα κίνδυνο, συμφώνησαν πως δεν φαίνεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.

Σημειωτέον πως οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται ένα 24ωρο πριν την πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, από την οποία οι αγορές ελπίζουν σε μηνύματα για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής και των μέτρων στήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή