Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων άμεσα και να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να αποτρέψει την υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Ο Μπούλαρντ, μιλώντας στο CNBC, είπε ότι το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήταν ενδεδειγμένο για το 2020 προκειμένου να υποστηρίξουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις μέσω της πανδημίας Covid-19, αλλά τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον πληθωρισμό.

«Έχουμε όντως ένα νέο πλαίσιο που είπαμε ότι θα επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να υπερβεί τον στόχο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά όχι τόσο πολύ πάνω από τον στόχο», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το tapering και να το το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους».

«Και τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε ποια είναι η κατάσταση και θα είμαστε σε θέση να δούμε σε εκείνο το σημείο αν ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και αν αυτό συμβαίνει θα είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση. Εάν δεν έχει υποχωρήσει, θα πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί για να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό».

Ο Αμερικανός Τραπεζίτης εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αγορά ακινήτων

«Νομίζω ότι υπάρχει ανησυχία ότι κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά παρά βοηθάμε στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, επειδή υπάρχει μια αρχική φούσκα κατοικιών στις ΗΠΑ. Η μέση τιμή του σπιτιού, τουλάχιστον ο αριθμός που είδα, πλησίαζε τα 400.000 δολάρια», είπε. «Βρεθήκαμε σε πολλά προβλήματα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 επειδή ήμασταν πολύ εφησυχασμένοι για τις τιμές των κατοικιών, οπότε νομίζω ότι θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το διάστημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή