Ένας νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται το 2022. Με νέες κλίμακες και νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, μεγαλύτερες εκπτώσεις αλλά και ανατροπές στον συμπληρωματικό φόρο.

Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται και η νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2022, μέτρο το οποίο είναι πιθανόν να προστεθεί  στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων της επόμενης διετίας που θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον Νοέμβριο και ο λογαριασμός του φόρου θα φθάσει στην πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τον  Μάρτιο του 2022, πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν το νέο φόρο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι  οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις «ξεμπερδέψουν» με το ΕΝΦΙΑ του 2021 θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022.

Αλλαγές

Με τις αλλαγές στο φόρο κατοχής ακινήτων ασχολείται  μια 18μελής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών ενώ η ΑΑΔΕ «τρέχει» την  άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις  να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο  λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα αλλάξει για την πλειονότητα των ιδιοκτήτων ακινήτων κυρίως για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία αλλά θα «φουσκώσει» για χιλιάδες φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα ήταν στο απυρόβλητο της Εφορίας.

Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1.              Νέα κλίμακα βασικού φόρου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια για την κλίμακα του βασικού φόρου με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

2.            Συμπληρωματικός φόρος. Το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου έχει οριστεί αυτή τη στιγμή στα 250.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης, χωρίς αύξηση του αφορολογήτου, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο. Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

3.            Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

4.            Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.