Παρένθεση αποδείχτηκε η χθεσινή υποχώρηση του πετρελαίου μετά το τριήμερο ράλι των αρχών της εβδομάδας, καθώς σήμερα οι τιμές πήραν και πάλι την ανιούσα.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI ενισχύεται κατά 1,93% στα 68,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent «καλπάζει» πάνω κι από τα 72 δολάρια, στα 72,56 με αύξηση κατά 2,10%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, τα κέρδη του Brent ξεπερνούν το 11%, ποσοστό που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020. Αντιστοίχως, το αμερικανικό αργό οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 10%, ήτοι η ισχυρότερη άνοδος από τον Ιούνιο του 2020.

Θεαματική άνοδο της τάξεως του 4,54% στα 4,375 δολάρια καταγράφει και το φυσικό αέριο.

Καθοριστικός παράγοντας για τα σημερινά κέρδη στην ενεργειακή αγορά αποδείχτηκε η διακοπή της πετρελαϊκής παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε συναγερμό για τυφώνα.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η BP και η BHP, άρχισαν ήδη να εκκενώνουν το προσωπικό από τις πλατφόρμες, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν πως η κακοκαιρία από την Καραϊβική, που ξεκίνησε ως τροπική καταιγίδα, θα εξελιχτεί σε τυφώνα πλήττοντας τον Κόλπο και το Τέξας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι θαλάσσιες πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού παράγουν το 17% της παραγωγής του αμερικανικού αργού και περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής ξηρού φυσικού αερίου. Υπολογίζεται επίσης πως το 45% των αμερικανικών διυλιστηρίων εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο και στην επικείμενη σύνοδο των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+, την 1η Σεπτεμβρίου, αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα διατηρήσουν την τωρινή στρατηγική των μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα προσφοράς, πιθανότατα μέχρι και τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές