Με θετικό πρόσημο έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ομιλία του προέδρου της FED Τζέρομ Πάουελ που προετοιμάζει τις αγορές για την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 472,43 μονάδες, με τις εκπομπές του κλάδου των ορυχείων να ηγούνται των κερδών με άνοδο 2%, ενώ πτώση 0,4% σημείωσε ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,32 % στις 7.148,01 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κέρδισε 0,37% και έκλεισε στις 15.851,75 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο κατά 0,24% στις 6.681,92 μονάδες. Με κέρδη έκλεισε στην περιφέρεια και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κάθως τερμάτισε στις 26.006,63 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,56%.

Η Wall Street αντέδρασε θετικά στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο της Fed, στο Τζάκσον Χολ, με όλους τους επιμέρους δείκτες να διευρύνουν τα αρχικά τους κέρδη.

Σήμα για την έναρξη του tapering πριν τα τέλη της χρονιάς «έστειλε» ο Τζερόμ Πάουελ κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Όμως, απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, που βέβαια είναι και το ζητούμενο γύρω από το οποίο στήνεται ήδη η διαμάχη μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών στο συμβούλιο.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών, μετά την επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο ότι στις εκρήξεις  που σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκοτώθηκαν 12 αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 18. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως θα  κυνηγήσει τους ηγέτες του ISIS  που είναι υπέθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών υποχώρησε τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε  η  στατιστική υπηρεσία του INSEE. Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή υποχώρησε στο 99 από 100 τον Ιούλιο.

Η μετοχή της Just Eat Takeaway σημείωσε πτώση 7,5%, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε νομοσχέδιο που περιορίζει τις προμήθειες που χρεώνονται στα εστιατόρια από εφαρμογές παράδοσης.  Στο τοπ των κερδών βρέθηκε η ματοχή της Siegfried με άνοδο 2,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές