Σήμα για την έναρξη του tapering πριν τα τέλη της χρονιάς «έστειλε» ο Τζερόμ Πάουελ κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Όμως, απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, που βέβαια είναι και το ζητούμενο γύρω από το οποίο στήνεται ήδη η διαμάχη μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών στο συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως η οικονομία έχει φτάσει σε ένα (ισχυρό) σημείο έχοντας πετύχει σημαντική ανάκαμψη από το πλήγμα της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον τη στήριξη των μέτρων της Fed, εξού και αιτιολογείται η έναρξη της επιβράδυνσης του ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα 

Γνωρίζαμε, εξάλλου, ήδη από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed πως το μεγαλύτερο μέρος των μελών του συμβουλίου είχε συμφωνήσει πως… ήγγικεν η ώρα για την έναρξη του tapering, πριν τα τέλη της χρονιάς. Και ήταν ένα στοιχείο που ο κύριος Πάουελ θέλησε να υπενθυμίσει.

Μάλιστα, επεσήμανε πως εκπληρώνεται το ένα από τα δύο κριτήρια-στόχους της στρατηγικής της Fed, ήτοι στο μέτωπο του πληθωρισμούς και πως στο δεύτερο κριτήριο που έχει να κάνει με την «πλήρη απασχόληση» καταγράφεται «σαφής πρόοδος».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, σχολίασε μόνο πως «θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και τα ρίσκα, καθώς θα εξελίσσονται το προσεχές διάστημα», κάτι που δεν έριξε ιδιαίτερο… φως στο ερώτημα που απασχολεί τις αγορές. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ήδη πως τα “γεράκια” του συμβουλίου πιέζουν, ώστε η επίσημη (δεσμευτική) έγκριση για την έναρξη του tapering να δοθεί κατά το επικείμενο συμβούλιο, στις 22 Νοεμβρίου, αφήνοντας περιθώριο για την έναρξη του προγράμματος από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Αργεί η αύξηση των επιτοκίων 

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν η Τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε στροφή της επιτοκιακής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων. «Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σήμα και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων» επεσήμανε, εξηγώντας ότι για να προηγηθεί μια τέτοια απόφαση το συμβούλιο θα πρέπει να έχει «πραγματοποιήσει μια διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή έρευνα» των δεδομένων.

Πληθωρισμός και απασχόληση 

Ο 68χρονος τραπεζίτης αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να θεωρεί πως η τωρινή άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και πως σταδιακά ο δείκτης θα αρχίσει να υποχωρεί πιο κοντά στο όριο του 2%. Η άνοδος του πληθωρισμού «αποτελεί λόγος ανησυχίας, αλλά μια αντίδραση σε προσωρινές μεταβολές του πληθωρισμού ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην οικονομία, εν μέσω πανδημίας και με την αγορά εργασίας να εμφανίζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».

Επίσης υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση της Τράπεζας να αποφασίσει, κατά την ανανέωση των στρατηγικών της στόχων, να διατηρήσει τη δέσμευση της προ της επίτευξη «πλήρους απασχόλησης», ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κατά καιρούς να επιδεικνύει πιο ευέλικτη στάση έναντι της ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Το τελευταίο έχει να κάνει με την κριτική που έχει δεχτεί η Fed πως με τις επιλογές της έχει επιτρέψει τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τριάντα χρόνια.

Όμως, ο κύριος Πάουελ επεσήμανε την απειλή που θα συνιστούσε για την οικονομία μια παρατεταμένη αδυναμία της αγοράς εργασίας, ειδικά εν μέσω της πανδημίας. «Γνωρίζουμε καλά πως παρατεταμένες περίοδοι υψηλής ανεργίας σημαίνει ζημιά για τους εργαζομένους και την παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας».

Θυμίζουμε πως παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έχει αναρρώσει από το «κραχ» της περσινής χρονιάς, όταν χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας, δεν έχει φτάσει σε καμία περίπτωση στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο δείκτης ανεργίας τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 5,4%, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο από το 14,8% που «έπιασε» τον Απρίλιο του 2020, όμως πάνω από το 3,5% που ήταν το Φεβρουάριο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή