Στο τέλος έφτασε ο τρύγος στη Σαντορίνη, με την συνολική παραγωγή να μην ξεπερνάει τους 2.000 τόνους σταφυλιών, σημειώνοντας μια πτώση περίπου 30% από μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα του νησιού.

Ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα δημιούργησε προβλήματα στην ωρίμανση των σταφυλιών. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά και όπως εξηγεί η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, μέχρι το γυάλισμα των σταφυλιών οι αρχικές προβλέψεις μίλαγαν για όγκο παραγωγής πάνω από τον μέσο όρο της Σαντορίνης. Όμως ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα στρεσάρισε τα αμπέλια και σε πολλές περιπτώσεις στέγνωσε τα σταφύλια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμησαν την παραγωγή.

Κατά συνέπεια τα αμπέλια δεν απέδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους. Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν η ανισσοραγία και η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών όχι μόνο στο ίδιο αμπέλι και στο πρέμνο, αλλά ακόμα και στο ίδιο το τσαμπί.

Παρ’ όλα όμως τα προβλήματα, οι οινοποιοί δηλώνουν αισιόδοξοι σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με πολλές ιδιαιτερότητες το φετινό σταφύλι, αλλά… κάτι καλό κρύβουν οι δεξαμενές μας». Γι’ αυτό όπως εκτιμούν, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

«Οι μούστοι δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα», τονίζει η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σημειώνοντας ότι οι  φρέσκιες σαντορίνες έχουν αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι. Στόμα νευρώδες με καλή οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Το σώμα τους εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

«Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,10 έως 3,20, μας κάνουν να νοιώθουμε σίγουροι ότι η εσοδεία 2021 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης με μεγάλη αντοχή στο χρόνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO