Η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, έδωσε στις αγορές αυτό ακριβώς που ήθελαν: δεν έκρυβε εκπλήξεις, δεν προκάλεσε ενθουσιασμό και έδωσε διευκρινίσεις «τόσο, όσο».

Και επιπλέον ο Κεντρικός Τραπεζίτης ανανέωσε το «ραντεβού» της Fed με τις αγορές στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, την ώρα που τα «γεράκια» ανέβαζαν τους τόνους εν αναμονή του «χρησμού» Πάουελ, ο Αμερικανός Τραπεζίτης δήλωνε διαδικτυακά ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης φέτος (το περίφημο tapering), επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη που διετύπωσαν τα περισσότερα μέλη της Fed στη συνεδρίαση στα τέλη Ιουλίου. Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για αρκετά ακόμα.

Ο Πάουελ ήταν σαφής: Η αύξηση του κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, αλλά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και οι υγιείς δαπάνες υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μέχρι στιγμή δεν έχει επηρεαστεί.

«Στην πρόσφατη συνάντηση της FOMC τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό όπως αναμένουμε θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα και τους εξελισσόμενους κινδύνους».

Επί της ουσίας δηλαδή δεν κόμισε κάτι νέο… Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ομιλία του δεν έκρυβε ειδήσεις οι αρχικές αντιδράσεις ήταν θετικές και οι μετοχές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος…

Την Παρασκευή στη Wall Street ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 242,68 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,6% και έκλεισε στις 35.455,80 μονάδες, ο S&P500 σημείωσε άνοδο 0,8% και έκλεισε με νέο ρεκόρ στις 4.509,37 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,2% στις 15.129,50 μονάδες.

Έτσι, οι τρεις σημαντικότεροι δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα στο πράσινο. Ο δείκτης Dow ενισχύθηκε κατά 0,96% σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 1,52% και ο Nasdaq 2,82%.

«Το τραγούδι παραμένει το ίδιο», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος στο Pantheon Macroeconomics. «Πιστεύουμε ακόμα ότι είναι λογικό να περιμένουμε την ανακοίνωση για το tapering τον Νοέμβριο, αλλά θα μπορούσε εύκολα να καθυστερήσει, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα».

Το «no news, good news» («η έλλειψη νέων σημαίνει καλά νέα») φαίνεται ότι λειτουργεί ανακουφιστικά και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνονται έτοιμες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Το 52 % της επιχειρηματικής κοινότητας πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική της Fed είναι «πολύ υποστηρικτή», σύμφωνα με έρευνα του Αυγούστου που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Ένωση Οικονομικών Επιχειρήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ήταν μόλις 26. Εν τω μεταξύ, το 47% δήλωσε ότι η στάση της Fed ήταν «σχεδόν σωστή» τον Αύγουστο, από 72% τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή