Τα επίπεδα αντισωμάτων που προσφέρει το εμβόλιο της Moderna είναι διπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο εμβόλιο της Pfizer, παρά το γεγονός ότι και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία mRNA, διαπιστώνει μελέτη σε χιλιάδες υγειονομικούς.
Η βελγική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association, συνέκρινε 2.499 άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός από τα δύο εμβόλια.
Στους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγουμένως νοσήσει από Covid-19, η συγκέντρωση αντισωμάτων στους λήπτες του εμβολίου της Moderna έφτασε τις 2.881 μονάδες ανά χιλιοστόλιτρο, συγκριτικά με 1.108 στην περίπτωση του Pfizer.
Τα αντισώματα θεωρούνται σημαντικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης, ωστόσο η μελέτη δεν εξέτασε άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως τα επίπεδα των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο εμβόλια ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna περιέχει περισσότερο mRNA, λένε οι ερευνητές. Ρόλο δεν αποκλείεται να παίζει και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, το οποίο είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση του Moderna -τέσσερις εβδομάδες έναντι τριών για το εμβόλιο της Pfizer.
Ακόμα, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων είναι ακόμα υψηλότερα στους λήπτες που είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον κοροναϊό. Αυτό ισχύει και για τα δύο εμβόλια, όμως και σε αυτή την περίπτωση το Moderna βρέθηκε να προσφέρει υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων.
Ακόμα, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ανοσιακή απόκριση είναι πιο ισχυρή στους νέους, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων παρουσιάζουν αρνητική συσχέτιση με την ηλικία.
Τα μέγιστα επίπεδα καταγράφηκαν στους κάτω των 35.
Latest News
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι φταίει και δε φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
Ανεπαρκής η χρηματοδότηση, όμως λείπουν και οι ψηφιακές υποδομές που θα βοηθούσαν στην αποδοτική χρήση των πόρων