Ιστορικά θα παρατηρούσε κάποιος ότι ο κόσμος λατρεύει να διχάζεται. Για λόγους πολιτικούς, ιδεολογικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς, αθλητικο-οπαδικούς ασφαλώς, ακόμα και για λόγους αισθητικής οι άνθρωποι αγαπούν να χωρίζονται σε «δυο χωριών χωριάτες». Η πανδημία ανέδειξε άλλον ένα διαχωρισμό: αυτόν που διακρίνει τους πρόθυμους από τους απρόθυμους (ή και αρνητές) των εμβολίων κατά της Covid-19. Το πρώτο καλοκαίρι μετά την παγκόσμια έναρξη των εμβολιασμών ο διαχωρισμός αυτός φαίνεται πως διαμορφώνει δύο κατηγορίες τουριστικών προορισμών: αυτούς για τους «μπολιασμένους» και αυτούς για τους «ψεκασμένους».

Μιλάμε για μια διαχωριστική γραμμή που χάραξε στην άμμο η πανδημία και η οποία για την ώρα είναι ευκρινής στους μικρούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι τα μικρά νησάκια της Καραϊβικής, για παράδειγμα. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, για παράδειγμα, έχουν επιβάλει αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και υποχρεώσεις στους ντόπιους που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο και ουσιαστικά αποθαρρύνουν την έλευση ανεμβολίαστων επισκεπτών. Όπως και τα Νησιά Μπαρμπάντος και Σάντα Λουτσία, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι δέχονται ανεμβολίαστους τουρίστες, αλλά τους υποχρεώνουν να μείνουν μια βδομάδα σε καραντίνα.

«Μπολιασμένοι» και «ψεκασμένοι»

Τουλάχιστον επτά μικρά νησιωτικά κράτη και αυτόνομα εδάφη της Καραϊβικής έχουν επιβάλει αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς και πρωτόκολλα στους ενήλικες ταξιδιώτες που τα επισκέπτονται. Αυτά είναι η Ανγκουίλα, η Γρενάδα, τα νησιά Σεν Μπαρτς, Σεν Κιτς & Νέβις, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Τερκς και Κάικος, καθώς και τα διάσημα για τις παραλίες και για τους εξίσου «παραδεισένιους» φορολογικούς τους νόμους Νησιά Κέιμαν.

Ειδικά τα Νησιά Κέιμαν από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου που έχουν προγραμματίσει την τρίτη φάση του «προγραμματισμένου ανοίγματός τους στους τουρίστες» θα καλοδέχονται επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά θα επιβάλλουν καραντίνα 14 ημερών στους ανεμβολίαστους. Ποιος απ’ αυτούς θα τα προτιμήσει, αφού ουσιαστικά κλείνουν τα σύνορα γι’ αυτούς; Πρακτικά ουδείς.

Οι ανεμβολίαστοι (φανατικοί αρνητές ή τέλος πάντων διστακτικοί) θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές σε προορισμούς της Καραϊβικής με πιο «χαλαρά» πρωτόκολλα. Αντί για τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους θα πάνε ας πούμε λίγο νοτιότερα, στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους. Ή στη Δομηνικανή Δημοκρατία ή στην Τζαμάικα ή στις Μπαχάμες, που εστιάζουν τις αντι-Covid στρατηγικές τους κυρίως στη διενέργεια τεστ που αποδεικνύουν την υγεία των ξένων επισκεπτών και λιγότερο στους εμβολιασμούς και στα σχετικά πιστοποιητικά.

Ασφάλεια και προστασία

Τα μέχρι στιγμής τα στοιχεία από ταξιδιωτικά γραφεία που μεταφέρουν στην Καραϊβική τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως (Adara και Intrepid Travel), αλλά και τα στοιχεία από τις τουριστικές αρχές των νησιών του Αρχιπελάγους που ο Χριστόφορος Κολόμβος ονόμασε κάποτε Δυτικές Ινδίες δείχνουν ότι όσοι προορισμοί αυστηροποιούν τους εγχώριους υγειονομικούς κανόνες και τις προϋποθέσεις υποδοχής ξένων τουριστών βγαίνουν διπλά κερδισμένοι: και υγειονομικά αφού συγκρατούν τη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και οικονομικά.

Έτσι παρατηρείται ότι οι προορισμοί με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα απολαμβάνουν εφέτος σημαντική αύξηση της τουριστικής τους κίνησης. Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για τη Γρενάδα εμφανίζεται αυξημένο εφέτος το καλοκαίρι κατά 25%, το ενδιαφέρον για τα νησιά Κιτς και Νέβις κατά 26%, για τα Νησιά Κεϊμάν κατά 44% και για την Ανγκουίλα κατά 59%.

Ζήτω τα πρωτόκολλα

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο να ταξιδέψει σε νησιά που εφαρμόζουν εμβολιαστικά πρωτόκολλα. Η ζήτηση για τα άλλα νησιά εμφανίζει τάσεις εξασθένησης», δήλωσε στο CNBC ο Έρικ Μπάμπεργκερ της εταιρείας ερευνών marketing Zeta Global.

Με τη διαπίστωση του Μπάμπεργκερ συμφωνεί και ο Ματ Μπέρνα, γενικός διευθυντής της Intrepid Travel στη Βόρεια Αμερική. «Κανείς από τους προορισμούς μας στο Μεξικό, που εφαρμόζει χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων 20 εφέτος», δήλωσε ο Μπέρνα. Που διευκρινίζει, πάντως, ότι μπορεί το Μεξικό να αντιμετωπίζει πιο χαλαρά την πανδημία, αλλά η εταιρεία του από την 1η Σεπτεμβρίου ζητά την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από όλους τους πελάτες της που θα μεταφέρει σε οποιοδήποτε τουριστικό προορισμό.

Αντίθετα, στοιχεία από το γραφείο ταξιδίων Adara δείχνουν ότι το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Δομηνικανή Δημοκρατία ήταν μεγαλύτερο στις αρχές του καλοκαιριού, προτού δηλαδή άλλα νησιά της Καραϊβικής επιβάλουν υγειονομικούς περιορισμούς! Σημειωτέον ότι πολλοί επισκέπτες στη Δομηνικανή Δημοκρατία δεν απαιτείται να δείξουν ούτε καν αρνητικό τεστ Covid, αλλά αρκεί να υποβληθούν κατά την άφιξή τους σε μια εξέταση αναπνοής για την Covid.

Πόνταραν λάθος

Εν πάση περιπτώσει, από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο που άλλα ανταγωνιστικά νησιά υιοθέτησαν περιορισμούς και προϋποθέσεις για τους ξένους επισκέπτες τους, το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Δομηνικανή Δημοκρατία μειώθηκε προς όφελος των προορισμών που αυστηροποίησαν τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί είναι και περισσότεροι στατιστικά από τους αρνητές και επιπλέον έχουν μάλλον μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για αναψυχή.

«Οι εμβολιασμένοι τουρίστες αναζητούν προορισμούς διακοπών με αυστηρότερες υγειονομικές προϋποθέσεις ώστε να μην συγχρωτίζονται με ανεμβολίαστους», σημειώνει η επικεφαλής μάρκετινγκ της Adara Κάρολιν Κόρντα. Το CNBC ζήτησε από τη Δομηνικανή Δημοκρατία, τις Μπαχάμες και τη Τζαμάικα πληροφορίες για το ποσοστό των ανεμβολίαστων ξένων ταξιδιωτών που φθάνουν στις συγκεκριμένες χώρες. Οι Μπαχάμες απάντησαν ότι δεν είναι σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία, ενώ οι αρχές της Τζαμάικα και της Δομηνικανής Δημοκρατίας δεν απάντησαν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες