Με την κίνηση του καλοκαιρινού τουρισμού και την αύξηση της κατανάλωσης να πληρούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τον κύκλο εργασιών παραγωγής να αυξάνεται πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και μια σειρά βασικών πρόδρομων δεικτών να δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει την εκτίμησή του για το έτος στο 4% από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 3,6%. Η κίνηση προκλήθηκε από τις θετικές αναφορές για τον τουρισμό και την κατανάλωση, καθώς και από ισχυρές κινήσεις σε μια σειρά σημαντικών οικονομικών δεικτών για την οικονομία μας. Η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει άνω του 40% των εσόδων από τον τουρισμό του 2019 στην περίοδο που καλύπτει από την αρχή του έτους έως τα μέσα Αυγούστου, θέτοντας τον στόχο 50% για το έτος σε κοντινή απόσταση.
Οι συνολικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών σε όλους τους τομείς έφτασαν τα 78,4 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, από 60,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020, αλλά εξακολουθούν να υστερούν από τα 80 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2019. Τα έσοδα βεβαίως σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία λόγω της συνεχιζόμενης απειλής, ωστόσο οι πωλήσεις μεταποίησης αυξήθηκαν στα 18 δισ. ευρώ, έναντι 17 δισ. ευρώ πριν από την πανδημία. Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 22,4% σε ετήσια βάση και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της βιομηχανίας βελτιώθηκε κατά 4,4 μονάδες τον Ιούλιο και έφτασε τις 7,4 σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού κλίματος της ΕΕ, δίνοντας την τρίτη συνεχόμενη θετική ανάγνωση.
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 11% το 2020, με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ίδια τάση συνεχίστηκε και το 1ο εξάμηνο του 2021 και εάν δεν υπάρξουν απρόοπτες αλλαγές θα συνεχίσουν και το 2ο εξάμηνο. O τζίρος στο εμπόριο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων επανέκαμψε το 2ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,9%, ανεβάζοντας τις πωλήσεις στα 13,5 δισ. ευρώ από 10,99 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους. Στα ίδια επίπεδα φαίνεται πως κυμάνθηκε και ο τζίρος του Ιουλίου, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τον Αύγουστο λόγω διακοπών και πυρκαγιών.
Η ανεργία μειώθηκε στο 15% τον Ιούλιο, έναντι 17,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε σε συνολικά 3,98 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε 700.990. Αντίστοιχα ο ανενεργός πληθυσμός μειώθηκε στα 3,18 εκατ. πολίτες. Το ισοζύγιο απασχόλησης τον Ιούλιο ήταν θετικό, με 24.395 περισσότερες προσλήψεις παρά αποχωρήσεις, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, αντανακλώντας την εποχική απασχόληση.
Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση θα εκδώσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για να συμπεριλάβει τα 0,5 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές. Από το 2020 έχουν διατεθεί συνολικά 1,6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την αντιστάθμιση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 6,53 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο και έφτασε συνολικά τα 387,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο χρέους του υπουργείου Οικονομικών.
Ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να στενεύει, αλλά περισσεύει η αισιοδοξία στους οικονομικούς δείκτες. Οπως λοιπόν διαγράφεται η κατάσταση επί του παρόντος, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και το δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών, η «μίνι ανάκαμψη» του καλοκαιριού δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για τη συνολική ανάκαμψη του έτους.
Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ)
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα