Ο κλάδος υγείας μοιάζει να είναι ο επόμενος που θα βρεθεί στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών στο πλαίσιο της «Μεγάλης Αναζωογόνησης», του στρατηγικού προγράμματος που έχουν σχεδιάσει ο Σι Τζινπίνγκ και το «πολίτμπιρο» του Κομμουνιστικού Κόμματος με στόχο την «κοινή ευημερία», όπως ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας έχει επανειλημμένως επισημάνει. Να εμποδιστεί δηλαδή η «άναρχη επέκταση του κεφαλαίου» και να παγιωθεί ένας πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός πολιτισμός που δεν θα αντιγράφει αυτόν της Δύσης, αλλά θα σέβεται τις εθνικές παραδόσεις και τις ιδεολογικές αξίες της χώρας.

Στο πλαίσιο της εθνικής αυτής στρατηγικής οι εποπτικές αρχές έχουν εφαρμόσει ή δρομολογήσει πολιτικές εξυγίανσης των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακής ασφάλειας, της παιδείας, των ακινήτων και εσχάτως του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ώστε «να προστατευθούν τα εγχώρια επενδυτικά fund» από την επιρροή μεγάλων αμερικανικών ομίλων, όπως είναι για παράδειγμα η BlackRock, και «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κινεζικών νοικοκυριών προς την κεφαλαιαγορά» ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις των απλών ανθρώπων στις μετοχές, να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και να ενισχυθούν οι παρεμβατικές δράσεις της κυβέρνησης – πάντα για την «κοινή ευημερία».

Ευημερία αλλά υπό έλεγχο

«Η ιδέα της ‘κοινής ευημερίας’, που επανέλαβε κι αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Σι, είναι εκείνη που βρίσκεται στην καρδιά των νέων στρατηγικών της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε στο CNBC ο Ρόρι Γκριν, οικονομολόγος της TS Lombard στο Χονγκ Κονγκ. «Πρόκειται για μια τεράστια ρυθμιστική εκστρατεία, διότι για την ώρα είναι πολύ πιο εύκολο για το Πεκίνο να επιβάλει ρυθμιστικούς κανόνες στις επιχειρήσεις και στο κεφάλαιο παρά να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γκριν.

Γιατί, όμως, ο κλάδος υγείας να είναι ο επόμενος στόχος των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας και του Κόμματος βεβαίως; Μα, επειδή είναι ο μόνος επιχειρηματικός κλάδος στον οποίο ακόμα δεν έχει βάλει χέρι η νομενκλατούρα του Πεκίνου, κατά τον Ρόρι Γκριν. Εξάλλου πρόκειται για ένα τομέα «ιδιαίτερα ευάλωτο», όπως τον χαρακτήρισε ο συνεργάτης της λονδρέζικης εταιρείας μακροοικονομικών προβλέψεων που διατηρεί γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

«Όπως και ο τομέας της δημόσιας στέγασης αναπτύχθηκε χάρη στις ιδιωτικές εταιρείες real estate, έτσι και ο τομέας της δημόσιας υγείας αναπτύχθηκε χάρη στους ιδιώτες παρόχους ιατρικών υπηρεσιών. Η ανάπτυξη όμως εκτίναξε τις τιμές και γι’ αυτό η κυβέρνηση του Πεκίνου θα θελήσει να περιορίσει τη δυνατότητα των ιδιωτών να ρυθμίζουν τις τιμές και να αποκομίζουν υπερκέρδη», υπογράμμιζε σε σημείωμά του την Τρίτη ο Τζούλιαν Ίβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στην Κίνα.

Στενοί κορσέδες

Ανάλογες παρεμβάσεις και περιορισμούς για τους ίδιους ακριβώς λόγους και τις ίδιες αφορμές δρομολόγησαν οι κινεζικές εποπτικές αρχές και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως σημειώνει ο Ίβανς-Πρίτσαρντ.

Η ρυθμιστική διαδικασία, όμως, αντιβαίνει εξ ορισμού με τις αρχές, τις επιθυμίες και τις πρακτικές της ελεύθερης αγοράς. Ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1990, που το δίδυμο Κλίντον-Γκρίνσπαν στις ΗΠΑ ελαχιστοποίησε μέχρι το επίπεδο του υποτυπώδους και του προσχηματικού κάθε ρυθμιστική παρέμβαση εκ μέρους των κυβερνητικών ή εποπτικών αρχών στις επιχειρήσεις και τις αγορές. Γι’ αυτό και σε όποια γωνιά της γης εκδηλώνονται ρυθμιστικές πρωτοβουλίες από τις αρχές, την πληρώνουν οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών.

Κατά τους τελευταίους μήνες που η κινεζική κυβέρνηση «κυνήγησε» τις γιγαντιαίες κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τους διάσημους επικεφαλής τους, όπως τον Τζακ Μα του ομίλου Ant και της Alibaba που αφού εξαφανίστηκε για ένα χρονικό διάστημα από προσώπου γης επανεμφανίστηκε για να αποσυρθεί από τα εγκόσμια σε μια εξοχική ιδιοκτησία τους και να ασχοληθεί εφεξής με τις φιλανθρωπίες και το τένις, αποσύρθηκαν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στις κινεζικές αγορές.

Φόβοι για νέα πτώση

Από τις αρχές του έτους οι μετοχές του κλάδου υγείας στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές άλλων επιχειρηματικών κλάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 8μηνο έως τα τέλη Αυγούστου ο επιμέρους δείκτης των κινεζικών μετοχών του κλάδου υγείας της Morgan Stanley εμφανίζει οριακή υποχώρηση. Κι αυτό παρά το ότι ορισμένες μετοχές εταιρειών που χρησιμοποιούν ιντερνετικές πλατφόρμες, κυριολεκτικά κατακρημνίστηκαν. Η μετοχή της JD Health, για παράδειγμα, έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της εφέτος, ενώ η μετοχή της Alibaba Health έπεσε περισσότερο από 40%.

Το ίδιο διάστημα και ενώ ο κλάδος υγείας πλην ολίγων ειδικών εξαιρέσεων σε γενικές γραμμές άντεξε, ο ευρύτερος δείκτης MSCI China κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 13%. Εξαιτίας όμως του συνεχιζόμενου «ξεκαθαρίσματος» των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων από την κινεζική κυβέρνηση και με την προοπτική επέκτασης της «ρυθμιστικής διαδικασίας» στον ανέγγιχτο μέχρι σήμερα κλάδο της  υγείας, ο Γκριν αποκαλύπτει ότι η ομάδα της TS Lombard προβλέπει για το δείκτη MSCI China περαιτέρω πτώση της τάξεως του 10% το επόμενο διάστημα, έως και 15% στο χειρότερο σενάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...