Αποτελεσματικό κρίθηκε και για το 2020 το σύστημα προστασίας των επιχειρήσεων της ΕΕ από εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων. Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο , οι μηχανισμοί εμπορικής άμυνας της Κομισιόν (TDI) απέδωσε καρπούς.

Όπως, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αυτό αποτελεί μέρος της νέας εμπορικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ υιοθετεί μια πιο ισχυρή στάση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ενάντια στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Τι είναι το ντάμπινκ;

Ντάμπινγκ σημαίνει ότι μία εταιρεία του εξωτερικού διαθέτει τα προϊόντα της σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί κάποιες χώρες δίνουν αδικαιολόγητες επιδοτήσεις στα προϊόντα τους είτε γιατί οι εταιρείες έχουν υπερπαραγωγή και πωλούν τα προϊόντα σε μειωμένες τιμές σε άλλες αγορές.
Σε ισχύ 150 TDI

Στο τέλος του 2020, η ΕΕ είχε 150 μέτρα εμπορικής άμυνας σε ισχύ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Επιτροπή στόχευσε και σε ένα νέο είδος επιδότησης που δόθηκε από τρίτες χώρες με τη μορφή διασυνοριακής οικονομικής στήριξης που αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση για τις εταιρείες της ΕΕ.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία εμπορικής άμυνας του 2020:

Συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο δραστηριότητας εμπορικής άμυνας της ΕΕ

Λόγω της πανδημίας COVID-19, η Επιτροπή έπρεπε να εισαγάγει γρήγορα προσωρινές αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές της, ιδίως όσον αφορά τις επιτόπιες επισκέψεις επαλήθευσης. Αυτό επέτρεψε στην Επιτροπή να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέσα στα υψηλότερα πρότυπα χωρίς πτώση των επιπέδων δραστηριότητας. Στο τέλος του 2020, τα 150 μέτρα εμπορικής άμυνας που είχε εφαρμόσει η ΕΕ, 10 περισσότερα από ό, τι στο τέλος του 2019, περιελάμβαναν 128 μέτρα αντιντάμπινγκ, 19 μέτρα επιδότησης και 3 μέτρα διασφάλισης.

Το 2020, η Επιτροπή ξεκίνησε:

  • 15 έρευνες, έναντι 16 το 2019 και επέβαλε 17 προσωρινά και οριστικά μέτρα, έναντι 15 το 2019 ·
  • 28 κριτικές, σε σύγκριση με 23 το προηγούμενο έτος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μέτρων εμπορικής άμυνας της ΕΕ αφορά τις εισαγωγές από:

  • Κίνα (99 μέτρα)
  • Ρωσία (9 μέτρα)
  • Ινδία (7 μέτρα)
  • Ηνωμένες Πολιτείες (6 μέτρα)

Αντιμετώπιση νέων τύπων επιδοτήσεων

Το 2020, η Επιτροπή ενίσχυσε τη δράση της έναντι επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επέβαλε αντισταθμιστικούς δασμούς στη διασυνοριακή χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται από την Κίνα σε κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν υφάσματα από ίνες γυαλιού και προϊόντα από ίνες γυαλιού συνεχούς ίνες με έδρα την Αίγυπτο για εξαγωγή στην ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, η Επιτροπή απευθύνθηκε σε διασυνοριακές επιδοτήσεις που χορηγούνται από μια χώρα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε άλλη χώρα για εξαγωγές στην ΕΕ.

Υποστήριξη και υπεράσπιση εξαγωγέων της ΕΕ που αντιμετωπίζουν έρευνες εμπορικής άμυνας στις εξαγωγικές αγορές

Η σημασία της παρακολούθησης των μέτρων εμπορικής άμυνας που έλαβαν τρίτες χώρες ήταν και πάλι εμφανής το 2020. Ο αριθμός των μέτρων εμπορικής άμυνας που ίσχυαν από τρίτες χώρες που επηρέασαν τους εξαγωγείς της ΕΕ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η Επιτροπή αυτή τη δραστηριότητα παρακολούθησης, με 178 μέτρα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποθέσεων που κινήθηκαν αυξήθηκε επίσης το 2020, με 43 σε σύγκριση με 37 το προηγούμενο έτος.

Έμφαση στην παρακολούθηση και επιβολή

Επικεντρώθηκε εκ νέου στην παρακολούθηση των μέτρων που ίσχυαν το 2020, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις πρακτικές επιτήρησης για να διασφαλιστεί η συνεχής αποτελεσματικότητα των μέσων εμπορικής άμυνας.

Αυτό αφορούσε επίσης τις τελωνειακές αρχές, τη βιομηχανία της ΕΕ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου οι εξαγωγείς προσπάθησαν να αποφύγουν τα μέτρα, η Επιτροπή ξεκίνησε τρεις έρευνες κατά της καταστρατήγησης το 2020 και ολοκλήρωσε πέντε τέτοιες έρευνες κατά τη διάρκεια του έτους, όπου τα μέτρα επεκτάθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις για να απευθυνθούν επίσης στις εισαγωγές από τρίτες χώρες όπου βρέθηκε μεταφόρτωση να έχει λάβει χώρα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος για το εμπόριο Valdis Dombrovskis δήλωσε: «Η ΕΕ χρειάζεται αποτελεσματικά εργαλεία για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όταν αντιμετωπίζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Αυτός είναι ένας βασικός πυλώνας της νέας στρατηγικής μας για μια ανοικτή, βιώσιμη και ισχυρή εμπορική πολιτική. Συνεχίσαμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τα μέσα εμπορικής άμυνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, βελτιώσαμε την παρακολούθηση και την επιβολή τους και αντιμετωπίσαμε νέους τρόπους χορήγησης επιδοτήσεων από τρίτες χώρες. Δεν θα ανεχτούμε την κατάχρηση των μέσων εμπορικής άμυνας από τους εμπορικούς εταίρους μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους εξαγωγείς μας που εμπλέκονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι ζωτικής σημασίας οι εταιρείες μας και οι εργαζόμενοι τους να συνεχίσουν να βασίζονται σε ισχυρά μέσα εμπορικής άμυνας που τους προστατεύουν από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις