«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος». Με μεγαλύτερη σαφήνεια δεν θα μπορούσε να πει αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το προηγούμενο διάστημα βέβαια, ο κ. Σκρέκας δεν έλεγε ακριβώς αυτό. Υπονοούσε ότι κάποιος τρόπος θα βρεθεί, κάποια παρέμβαση και δεν θα περνούσαν οι αυξήσεις τουλάχιστον στα νοικοκυριά. Φαντάζομαι ότι το ίδιο περίμενε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, που επίσης χθες μιλούσε πλέον για αύξηση άνω του 50% στην τιμή του ρεύματος. Ο ίδιος, γνωστός κρατιστής, απέδιδε το φαινόμενο στην κατάργηση της «ρήτρας αναπροσαρμογής» των προμηθευτών. Λες και αν έμπαινε πλαφόν στις αυξήσεις, η ζημιά που υπάρχει στο σύστημα θα εξαφανιζόταν.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο ωστόσο από αυτό που εκτιμά τόσο ο υπουργός, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Οπως πληροφορούμαι, κάποια νοικοκυριά έχουν λάβει ήδη τα νέα αυξημένα τιμολόγια με αυξήσεις για το σκέλος του ρεύματος του λογαριασμού. Η ζημιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό του φθινοπώρου ξεκινάει φέτος από τα αποδυτήρια. Θα πει κάποιος είναι μια πανευρωπαϊκή συγκυρία και δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Πιθανότατα έχει δίκιο για το πρώτο μέρος. Οτι το πρόβλημα δηλαδή είναι πανευρωπαϊκό. Δεν μπορούσε επίσης να προβλεφθεί η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Αντε και το ρεκόρ μειωμένου ανέμου που υπήρχε φέτος σε όλη τη Μεσόγειο, μειώνοντας την απόδοση των αιολικών πάρκων.

Ολα τα υπόλοιπα ωστόσο μπορούσαν να προβλεφθούν. Γνωρίζαμε ως χώρα ότι έπρεπε να μειώσουμε – έως κατάργησης – τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη. Επρεπε να τις μειώσουμε όχι από κάποια ιδιοτροπία, αλλά εξαιτίας του πανευρωπαϊκού τους χαρακτηρισμού ως ρυπογόνων, επιβαρύνεται η ενέργεια που παράγουν με αυξημένα τέλη ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει έτσι δουλεύει το σύστημα, το ρεύμα από λιγνίτη είναι πλέον πανάκριβο. Αρα έπρεπε να βρούμε εναλλακτικές.

Πιθανότατα την αύξηση των ρύπων την είχαμε δει, οπότε ξεκινήσαμε να χτίζουμε μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο. Το έκαναν όλες οι χώρες ταυτόχρονα, αυξήθηκε η ζήτηση, αυξήθηκαν και οι τιμές του. Ισως υπέρμετρα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είχε εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος. Πλέον ακόμα και οι μονάδες φυσικού αερίου που θα μπουν την επόμενη διετία θα παράγουν ακριβότερο ρεύμα από το φετινό. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δείχνουν να αργούν. Ακόμα και τα υδροηλεκτρικά εκτός της παραμέλησής τους, δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από την έλλειψη νερού. Είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε μια εποχή ακριβού ρεύματος, για την οποία δεν έχει προειδοποιήσει κανένας τους πολίτες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σπεύδει να μαζέψει ό,τι μπορεί να μαζευτεί. Πιέζει και σωστά για μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση του ρεύματος, κατάργηση των ψιλών γραμμάτων και πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών. Οι εταιρείες του ρεύματος (ΔΕΗ 65% και νέοι πάροχοι 35%), αντιμετωπίζουν φοβικά το θέμα. Οφείλουν να ενημερώσουν, για κάθε σεντ νέας επιβάρυνσης και να εξηγήσουν το γιατί στον καταναλωτή. Οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου δεν μπορούν να έχουν το συνηθισμένο περιεχόμενο. Ο καταναλωτής, ο πελάτης τους στην νέα ανταγωνιστική αγορά, δικαιούται να γνωρίζει. Η εποχή που οι προνοητικοί κρατούσαμε τους παλιούς λογαριασμούς στα συρτάρια προκειμένου να τους συγκρίνουμε με τους καινούργιους, έχει περάσει. Πλέον δικαιούμαστε περισσότερη ενημέρωση και περισσότερη διαφάνεια…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Φορολογία: Μόνιμα θύματα οι πολύτεκνοι, μόνιμα «υποζύγια» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι
Opinion |

Φορολογία: Μόνιμα θύματα οι πολύτεκνοι, μόνιμα υποζύγια μισθωτοί και συνταξιούχοι

Οι διαπιστώσεις τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη δυσμενέστερη φορολογική μεταχείριση της ελληνικής οικογένειας παγκοσμίως και το 2023 δεν είναι οι πρώτες ούτε οι τελευταίες