Σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση και θωράκιση των υποδομών ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη η χώρα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής πανδημίας παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η επόμενη πανδημία πιθανότατα θα είναι «ουσιαστικά διαφορετική» από την Covid-19. Συνεπώς, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική ιογενή απειλή, ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Έρικ Λάντερ, επιστημονικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν και διευθυντής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Το σχέδιο 27 σελίδων, με τίτλο «Η ετοιμότητα της Αμερικής για πανδημία: Μετασχηματίζοντας τις δυνατότητές μας», προϋποθέτει επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία για τη βελτίωση των εμβολίων και των θεραπευτικών μέσων, καθώς και της υποδομής δημόσιας υγείας, την ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης της χώρας σε πραγματικό χρόνο και την αναβάθμιση των μέσων ατομικής προστασίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα παθογόνων παραγόντων.

Στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, ο καθένας από τους οποίους αφορά διαφορετικούς τομείς του συστήματος δημόσιας υγείας. Περιλαμβάνει πρόταση 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκκίνηση. Τα κεφάλαια θα διατεθούν σε ένα νέο γραφείο «ελέγχου αποστολών» στο υπουργείο Υγείας που εποπτεύεται στενά από το Κογκρέσο, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Λάντερ είπε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 έχει φέρει στο προσκήνιο «θεμελιώδη ζητήματα» σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών κυβερνήσεων.

Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία στον κόσμο, με περισσότερα από 39 εκατομμύρια κρούσματα και τουλάχιστον 643.776 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Πολλοί ασθενείς που ανάρρωσαν εξακολουθούν να ζουν με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου, είπε.

«Χρειαζόμαστε καλύτερες δυνατότητες (…) γιατί υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα ότι νέα σοβαρή πανδημία, που θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την Covid-19, να ενσκήψει σύντομα, πιθανώς ακόμη και την επόμενη δεκαετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι επικριτές

Επικριτές του σχεδίου χαρακτηρίζουν «μέτριο» το ποσό, μπροστά στην απώλεια των 16 τρισ. που έχει χάσει η αμερικανική οικονομία από την πανδημία.

Είναι επίσης μικρότερο από αυτό που ξοδεύει η χώρα για άλλα προγράμματα, όπως η πυραυλική άμυνα και η αντιτρομοκρατία, τα οποία κοστίζουν στους φορολογούμενους των ΗΠΑ 20 δισεκατομμύρια δολάρια και 170 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αντίστοιχα, σχολιάζουν.

«Εάν μεγάλες πανδημίες παρόμοιες με τον COVID-19, που κοστίζουν στις ΗΠΑ περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια, εμφανιστούν με συχνότητα 20ετίας, ο ετήσιος οικονομικός αντίκτυπος στις ΗΠΑ θα είναι 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ακόμη και για κάπως πιο ήπιες πανδημίες, το ετήσιο κόστος πιθανότατα θα ξεπερνούσε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια», επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο αξιωματούχων.

Πώς κατανέμεται το ποσό

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η μεγαλύτερη προτεινόμενη επένδυση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι στην ανάπτυξη εμβολίων, τα οποία βοήθησαν τη χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρή νόσηση, νοσηλείες και θανάτους.

Οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν συνολικά 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν νέα εμβόλια για μια σειρά ιών και να βελτιώσουν τη διανομή και την παραγωγή εμβολίων.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, δαπάνες 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για θεραπευτικά μέσα, τα οποία θα επιτρέψουν στους αμερικανούς επιστήμονες και φαρμακοποιούς να αναπτύξουν νέα φάρμακα και να διασφαλίσουν μεγάλη παραγωγική ικανότητα για θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια προβλέπεται να διατεθούν για την προώθηση της ανάπτυξης των μέσων ατομικής προστασίας επόμενης γενιάς. Στην κορύφωση της πανδημίας πέρσι, οι υγειονομικοί αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή με σοβαρές ελλείψεις, επισημαίνουν οι συντάκτες του CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.