Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα οικονομική κρίση της έκτασης του 2008 σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών προειδοποιεί η κεντρική τράπεζας της Ρωσίας, εάν δεν συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ενδεχόμενη εκτίναξη του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει δραστική και άμεση επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέρει η ρωσική κεντρική τράπεζα στην ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρεται ότι η παγκόσμια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σε μόλις 1,1 %, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν τους επενδυτές να αποψύγουν ριψοκίνδυνες επενδυτικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες των αναδυόμενων αγορών -με υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους- θα πληγούν ιδιαίτερα.

«Τα ασφάλιστρα κινδύνου θα αυξηθούν σημαντικά, οι πιο χρεωμένες χώρες θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και μια σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση – συγκρίσιμη με την κρίση 2008-2009- θα ξεκινήσει στην παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023, ακολουθούμενη από μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας», τονίζει η κεντρική τράπεζα.

Τα σενάρια

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν αποτελεί το σενάριο βάσης της κεντρικής τράπεζας.

Αντίθετα, αυτό  προβλέπει μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη με τις πληθωριστικές πιέσεις να εξαφανίζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και είναι «πολύ πιο πιθανό» από τα εναλλακτικά σενάρια μιας ενδεχόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης

Σε κάθε περίπτωση, η προειδοποίηση δείχνει την εντεινόμενη ανησυχία της Ρωσίας για τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης δήλωσαν ότι θεωρούν πως οι αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές, η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε στους Financial Times τον Ιούλιο ότι η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στη Ρωσία είναι πιθανό να είναι ένα μακροπρόθεσμο φαινόμενο.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας έρχεται επίσης καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην  Ευρώπη.

Η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό έφερε την οικονομική άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Καμπανάκι» Φέργκιουσον για τον πληθωρισμό

Για επανάληψη της τροχιάς που διέγραψε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η οποία αποτέλεσε εφαλτήριο για σταθερά υψηλές τιμές για όλη την επόμενη δεκαετία προειδοποιεί ο ιστορικός των οικονομικών Νίαλ Φέργκιουσον.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο CNBC, οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση με τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται ο πληθωρισμός μετά την πανδημία, θυμίζοντας εκείνον μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008.

«Το ενδιαφέρον με τις καταστροφές είναι ότι το ένα οδηγεί στο άλλο. Μπορεί να υπάρξει μετάβαση από μια καταστροφή στο πεδίο της δημόσιας υγείας, σε μια δημοσιονομική, νομισματική και ενδεχομένως πληθωριστική καταστροφή», δήλωσε ο Φέργκιουσον στο Φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή, δεν προκαλεί θανάτους, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού δεν παύει να είναι πρόβλημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή