Μάχη με το χρόνο δίνουν λογιστές και φορολογούμενοι προκειμένου να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων καθώς σε επτά ημέρες λήγει η προθεσμία και μέχρι στιγμής πάνω από 1.000.000 πολίτες βρίσκονται στην ουρά για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Οι λογιστές που βρίσκονται σε απόγνωση ζητούν ειδικά για εφέτος που η κρίση του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα πάντα, να δοθεί μία τελευταία παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είχε καμία επίπτωση στην εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Αν δεν συμβεί αυτό θεωρείται πολύ πιθανό μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων που είναι σε εκκρεμότητα η υποβολή της δήλωσής τους να μην προλάβουν έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου να εκπληρώσουν τη φορολογική υποχρέωσή τους και να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι πληρώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μέχρι αργά την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε σύνολο περίπου 6.450.000 φορολογικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για 5.530.000. Δηλαδή περίπου 1 στις 6 παρέμενε στην «ουρά» για υποβολή. Από το σύνολο των 7.602.000 εκκαθαριστικών που μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί το 32,3% αφορά χρεωστικά, δηλαδή 2.450.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,15 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 800 ευρώ. Από την άλλη μόλις το 16,5% των φορολογουμένων θα έχει επιστροφή φόρου 323,8 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 257 ευρώ ενώ η πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ούτε όμως θα έχει και κάποια επιστροφή καθώς γι αυτούς προέκυψε μηδενικό εκκαθαριστικό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 3.895.000 φορολογούμενοι ή σε ποσοστό το 51,2% επί του συνόλου.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία με την ροή υποβολής των δηλώσεων όπου προκύπτει ότι σε καθημερινή βάση το τελευταίο δεκαήμερο υποβάλλονται τις εργάσιμες ημέρες περίπου 75.000 δηλώσεις. Κατά συνέπεια αν δεν αυξηθεί ο όγκος των δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε μέρα τότε χιλιάδες θα είναι αυτές που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματά μας για καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/09/2021 όχι μόνο δεν είναι η αναμενόμενη, αλλά έχει συρρικνωθεί και το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021 αντί 15/10/2021). Συνεπώς, ως εκπρόσωποι του Λογιστικού Κλάδου και δεδομένου ότι το πλήθος των φορ. δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι αδύνατον να υποβληθεί εμπρόθεσμα λαμβανομένων υπόψη και των συστημικών δυσχερειών, θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε – προκειμένου με την σειρά σας να ενημερώσετε τα μέλη σας – ότι το διαθέσιμο χρονικό διάστημα που έχει δοθεί για τις φορ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων – και Φυσικών Προσώπων (10/09/2021) – αλλά και για τις δηλώσεις των Φυσικών Προσώπων που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021) δεν επαρκεί και δυστυχώς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών.

Στην ίδια επιστολή ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει επίσης ότι «η έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία έχει προσδώσει διστακτικότητα στη Διοίκηση για τη λήψη της απόφασης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/09/21, ουδόλως αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα – και ειδικά για τα μέλη σας που τηρούν διπλογραφικά βιβλία – διότι δεν έχει καμία επίπτωση στην υποβολή και την εισπραξιμότητα του ΕΝ.Φ.Ι.Α.».

Τέλος επισημαίνει ότι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνει ο στατιστικός πίνακας, διότι στο σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων που απεικονίζονται στατιστικά συμπεριλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός δηλώσεων, οι οποίες είναι τροποποιητικές των αρχικών και είχαν υποβληθεί πριν από τις 07/07/2021, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρωση των στοιχείων της πλατφόρμας και συνεπώς, αποτελεί την έναρξη πλήρους και ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος υποβολής δηλώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax