Η προίκα της ΔΕΠΑ Υποδομών φθάνει μέχρι και την Αλεξανδρούπολη

 Στη Λίμνη

Την ερχόμενη Τρίτη ο Σταύρος Μπένος – η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας- θα βρεθεί μαζί με συνεργάτες του στην Λίμνη για μια επι τόπου εξέταση των δεδομένων. Μαζί του, θα είναι και ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

___________________________________

Οι Επιδόσεις

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα γνωρίζουν στα υψηλά πατώματα της διοίκησης της ΔΕΗ το τι ψάρια έπιασαν με τον διαγωνισμό για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Αν τριτώσει το καλό, μετά την πέραν πάσης προσδοκίας επίδοση στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τις βελτιωμένες προσφορές των διεκδικητών της ΔΕΠΑ Υποδομών, τότε η κυβέρνηση με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα μπορεί να υπερασπιστεί και να προβάλει το ισχυρό χαρτί της οικονομίας αλλά και της προσοδοφόρας αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Το Μέλλον: Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει τους βασικούς φορείς αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου – ΕΕΣΥΠ συν οι θυγατρικές της, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κλπ.- να προχωρήσουν ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών αλλά και προσφέρει έδαφος – πεδίο, καλύτερα- για να αναπτυχθούν κερδοφόρες στρατηγικές ανάπτυξης από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Οι Διεκδικητές

Σε κάθε περίπτωση, τα χαμόγελα, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του υπερκείμενου Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), έκαναν την εμφάνισή τους και στα γραφεία της διοίκησης της εισηγμένης Ελληνικά Πετρέλαια λόγω της ευνοϊκής εξέλιξης στις οικονομικές προσφορές των δύο διεκδικητών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι δεσμευτικές προσφορές – οι φάκελοι των οποίων ανοίχθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία ΕΛΠΕ- ήταν η μία κοντά στην άλλη (η διαφορά μεταξύ τους ήταν μικρότερη του 15 %) με τον ανταγωνισμό στα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι το νούμερο που θα «κάτσει» στο τέλος της διαδικασίας των βελτιωμένων προσφορών θα είναι τέτοιο που θα ικανοποιεί τους πωλητές- τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τα ΕΛΠΕ.

Οι δύο τους, έχουν συμφωνήσει εξ αρχής να πωλήσουν το 100% (65% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή της ΕΛΠΕ) του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μάχη ανάμεσα στους 2 προεπιλεχθέντες επενδυτές (τους Τσέχους της EP Investment Advisors και τους Ιταλούς της Italgas).

Η Περιουσία: Ως γνωστόν η  ΔΕΠΑ Α.Ε. προήλθε από την μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών. Στη νέας εταιρεία που δημιουργήθηκε περιλαμβάνονται εξ αρχής τα παρακάτω:

  • το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής – ΕΔΑ Αττικής), το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας – ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής – ΔΕΔΑ).
  • η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των δικτύων διανομής,
  • το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε.,
  • τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

________________________________

Η Αρωγή

Ο νέος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι ένας κατεξοχήν πρακτικός άνθρωπος (πέρα από τα χιλιόμετρα που καταγράφει καθημερινά από το κέντρο  της Αθήνας στην Εύβοια) λειτουργεί και ο φορέας παροχής στοιχείων για τα προγράμματα αρωγής.

Σε ανάρτηση του στο fb (Παρασκευή 3/9/2021) διαβάζω: «Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 2.318.396,78 ευρώ σε 533 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής – Στα 21,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί, μέσα σε 15 ημέρες

Σήμερα προχωρά, με συνέπεια προς το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η  Κυβέρνηση, και με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές συμπατριωτών μας, η πέμπτη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής.

Ειδικότερα, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

  •  208 δικαιούχων, ποσό 1.109.638,58 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
  •  145 δικαιούχων, ποσό 398.758,20 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
  •  348 δικαιούχων, ποσό 810.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβάλλεται σήμερα ανέρχεται στα 2.318.396,78 ευρώ και αφορά 533 μοναδικά ΑΦΜ. Ήδη, μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 21.499.658,43 ευρώ στους πρώτους 4.270 πολίτες (μοναδικά ΑΦΜ), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους».

Στην Πράξη: Mέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές, έχουν πάει σε λογαριασμούς πληγέντων κοντά στα 21.5 εκατομμύρια ευρώ. Μια πρώτη, δυνατή ανάσα…

______________________________

Ο Απολογισμός

Απολογισμούς δεν βγάζει μόνον ο Τραιντόπουλος. Απολογισμούς βγάζει και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, οι απολογισμοί του που αναρτώνται στα social media είναι απολογισμοί εβδομάδας.

Στο δικό του fb διαβάζω: «Δύο νέες, απλές και ψηφιακές υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες στους πολίτες της χώρας μέσω του gov.gr:

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την απλούστευση όλων των σχετικών διαδικασιών.

Το Κράτος κάθε μέρα αλλάζει».

Το Κράτος αλλάζει, υποστηρίζει ο Χριστόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι (πάντοτε) στοιχεία μιας αλλαγής.

__________________________

Το Κρασί

Ένας διαγωνισμός που τρέχει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης αυτήν την περίοδο πιστοποιεί το πόσο έχει αλλάξει (και προς την σωστή κατεύθυνση) ο τρόπος ανάδειξης και προβολής των τοπικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στον τουρισμό.  Ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε το κρασί για να δοκιμάσει μια άλλη προσέγγιση στην «βαριά βιομηχανία» της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζω, ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιεί διαγωνισμό για το έργο «Ψηφιακές Διαδρομές Οίνου: Το κρασί σαν μέσο προβολής και προώθησης του Πολιτιστικού αποθέματος του Ηρακλείου». Μέσω της υπηρεσίας θα δημιουργηθούν ψηφιακές υπηρεσίες για το κρασί, που θα προβάλλονται από πολλαπλά κανάλια ενημέρωσης και θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (AR).

Ρίξτε μια ματιά στα παραδοτέα και θα καταλάβετε πολλά. Έχουμε και λέμε: Συλλογή – Τεκμηρίωση υλικού – συνεντεύξεις από οινοπαραγωγούς, ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού, ψηφιακή επεξεργασία υλικού, δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης – Εικονικό Μουσείο Οίνου, ψηφιακή διαδραστική περιήγηση στις οινικές διαδρομές της Κρήτης με την χρήση κινητών συσκευών και ενός έξυπνου app με augmented reality, δημιουργία story telling videos των οινικών διαδρομών, ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές για τον οίνο σαν πολιτιστικό πόρο, εφαρμογή διαδραστικού χάρτη για τα δίκτυα επικοινωνίας του Οίνου εκτός νησιού από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, υπηρεσίες web marketing και προώθησης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης