Καλώδια (υποβρύχια) έχουμε, οι φάρμες της θάλασσας μας λείπουν…

Το Υδρογόνο

Το νέο ΕΣΠΑ «τρέχει» και τα καλά μαντάτα από την Κομισιόν για τις δράσεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (αφορά και περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που εισέρχονται στη μετα-λιγνίτη εποχή)  αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα. Ανάμεσα τους, θα μπορεί κανείς να διακρίνει ένα πραγματικά εμβληματικό έργο όπως ο κόμβος υδρογόνου – αν προτιμάτε, cluster.

Η Μετάβαση: Στο Εδαφικό σχέδιο δίκαιης και αναπτυξιακής μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας διαβάζω: «Eπιδιώκεται η χρηματική ενίσχυση έργων σε υποδομές και σε υποστηρικτικές εμβληματικές επενδύσεις, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης, έργων αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα, όπως και η χρηματική ενίσχυση λοιπών έργων στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω επιδιώκεται η πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή». Εδώ κολλάει και η χρηματοδότηση της δράσης για το υδρογόνο.

_______________________________________

Η Έρευνα

Ποιος είπε ότι η έρευνα παραμένει ερμητικά κλειστή στο εργαστήριο; Η πρόσφατη πρωτοβουλία της ΕΑΒ με τρία πανεπιστήμια – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- για το ελληνικό UAV με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών είχε και συνέχεια. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία προχώρησε σε συνεργασία με δύο κορυφαία ερευνητικά κέντρα της χώρας, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την υλοποίηση ενός ερευνητικού έργου που στοχεύει στην υποστήριξη σε εργαστηριακό/ερευνητικό επίπεδο των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον έγκαιρο σχεδιασμό και την ωρίμανση σχετικών ανταγωνιστικών έργων και δράσεων στις περιοχές της.

Η Περιφέρεια: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια από τις 2 περιοχές της χώρας όπου θα έχουν εφαρμογή τα προγράμματα της Δίκαιης Μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Στο ερευνητικό πρότζεκτ θα δουλέψουν από το ΙΤΕ μια ομάδα από ερευνητές του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ)  από τα Χανιά και από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μια ομάδα που αποτελείται από ερευνητές του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η παροχή συμβουλευτικών ερευνητικών υπηρεσιών αναφορικά με την ενσωμάτωση Τεχνολογιών Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου στον Ενεργειακό της Σχεδιασμό με σκοπό τη δυνητική εξειδίκευση των στόχων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον καθορισμό των πιθανών πλάνων στρατηγικής, η εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις διάφορες Ερευνητικές Ομάδες Εργασίας που θα δημιουργούνται σε Εθνικό & Ευρωπαϊκό Επίπεδο, όσον αφορά στις Τεχνολογίες Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου, και στις αντίστοιχες συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η παροχή συμβουλευτικών ερευνητικών υπηρεσιών για τον καθορισμό τρόπων επιτυχούς υλοποίησης επιδεικτικών έργων, η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στην ωρίμανση σχετικών επενδυτικών σχεδίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

________________________________

 Οι Συγχωνεύσεις

Στην τελική της ευθεία έχει μπει η διαδικασία σύνταξης του νέου σχεδίου που θα διέπει τις συγχωνεύσεις στην Ελλάδα. Κι εννοείται ότι η αγορά περιμένει με αγωνία τις κρίσιμες λεπτομέρειες του, καθώς, κάτι μας λέει, ότι θα ανατάξει, αναδιαρθρώσει ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το την συνολική εικόνα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Και μαζί θα ανατρέψει τις σημερινές εύθραυστες ισορροπίες.

Η Εμπειρία: Το έργο της σύνταξης του κρίσιμου σχεδίου, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, το έχει αναλάβει η Grand Thornton, που έχει και τη σχετική εμπειρία. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα φορολογικά κι άλλα κίνητρα που θα προβλέπει. Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος αναμένεται να γίνουν γνωστές προσεχώς.

____________________________________

Η Σφήνα

Μαθαίνουμε ότι και το BC Partners θα κινηθεί και αυτό για την περίπτωση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», αν κι όποτε ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς ξεκινήσει τη νέα διαδικασία πώλησής του. Κι αυτό γιατί ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρος.

Το Σχέδιο: Την εκτίμηση μπορεί να επιβεβαιώσει το CVC Capital, που σαρώνει τη συγκεκριμένη αγορά. Και το οποίο επίσης αναμένεται να κινηθεί – υπό όρους – για το «Ερρίκος Ντυνάν». Σφήνα σ’ αυτό ενδιαφέρον λοιπόν, του CVC Capital, θέλει τώρα να μπει το BC Partners. Εδώ οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο τρίμηνο του 2022.

____________________________

Το Deal

Παρά τον ανταγωνισμό από τους ευρωπαίους «μνηστήρες», οι πληροφορίες επιμένουν πως αν διευθετηθούν σημεία που αφορούν το χρηματοδοτικό σκέλος της προμήθειας και τη συμπαραγωγή, τότε η παραγγελία των τεσσάρων φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «πάει» στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή αναδεικνύονται σε φαβορί της όλης διαδικασίας.

Ο Χρόνος: Οι αποφάσεις αναμένονται, εκτός απροόπτου, μέσα στον Σεπτέμβριο. Και υπό μια έννοια, μπορεί να συνδέονται με τις επικείμενες δυο επισκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ. Σε μία από αυτές εκφράζεται η ελπίδα ότι ενδεχομένως να εξασφαλισθεί και μια συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

_______________________

Κι ένα… Gossip

ους καλεσμένους ποιου γάμου θα «φιλοξενήσει» στα δωμάτια του, επί ένα τριήμερο στα τέλη Οκτωβρίου, το ξενοδοχείο «King George» της πλατείας Συντάγματος;

Η Διευκρίνιση: Με έξοδα της οικογένειας της (ξένης) νύφης, που συγκαταλέγεται στη λίστα των πλουσίων του Forbes;

Η Σημείωση: Ο γαμπρός, υπό μια έννοια, είναι Έλληνας.

______________________

Ο Sergio & ο Bruno

Έχετε παρατηρήσει ότι τα Costa Coffee επιστρέφουν σε spots της Αθήνας και όχι μόνο; Να ξέρετε λοιπόν ότι πίσω από το επαναλανσάρισμα τους «κρύβεται» η Coca Cola HBC, που επιχειρεί έτσι το άνοιγμα της στο κομμάτι του καφέ, στην ελληνική αγορά.

_________________________________________

Οι Επενδύσεις

Όπως προβλέπει το  Επικαιροποιημένο Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών – που συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας- έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη από τον Απρίλιο του 2020 για μια επένδυση ύψους περίπου ενός δισεκ. ευρώ που θα αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ (υπό συζήτηση από πολλούς ενεργειακούς ομίλους), ενώ μέσω του έργου White Dragon σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους περίπου δυόμιση (2,5) δισεκ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες 1.5 GW με εκτιμώμενες 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι το έργο White Dragon, το οποίο προετοιμάζεται από τέσσερις χώρες, μία εκ των οποίων είναι και η χώρα μας, ανταγωνίζεται επτά (7) ακόμα έργα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Hydrogen Europe Industry στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο.

Επιπλέον, ο Όμιλος Eunice φέρεται να σχεδιάζει επένδυση διακοσίων ογδόντα εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης ενέργειας 250MW.

Μια σημαντική εμβληματική επένδυση στον τομέα της καθαρής ενέργειας αφορά στο Πεδίο Ενεργειακής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΕΝΕΤ). Το ΠΕΝΕΤ θα αποτελεί έναν χώρο συνεργασίας και διασύνδεσης των ερευνητικών φορέων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΕΚΕΤΑ) με ερευνητικές ομάδες μεγάλων επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών σε ένα χώρο που προσφέρεται για επενδύσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα εναλλακτικά καύσιμα και το υδρογόνο, οι τεχνολογίες αποθήκευσης κ.ά.

Παράλληλα, το ΠΕΝΕΤ θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων θα αξιοποιούνται τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στο Πανεπιστήμιο. Με τη λειτουργία του ΠΕΝΕΤ αναμένεται σημαντική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, με την προσέλκυση νέων ερευνητών και φοιτητών από το εξωτερικό καθώς και η ενίσχυση του επιστημονικού τουρισμού στην περιοχή, με τη φιλοξενία διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών –επιχειρηματικών συναντήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε., λόγω της μακροχρόνιας δραστηριότητάς της στην περιοχή, διαθέτει πολλές κτηριακές υποδομές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποσυρθούν ή θα αξιοποιηθούν σε άλλες χρήσεις. Η εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας από τους αναδόχους των έργων της απόσυρσης, εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θα συμβάλει και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

_________________________________

Τα Καλώδια

Μπορεί η ελληνική βιομηχανία αιχμής να έχει μέλλον στον τόπο μας. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι αρκεί να υπάρχουν επιχειρήσεις με παραγωγικές μονάδες όπως εκείνες της Hellenic Cables στην Κόρινθο όπου τα προϊόντα που βγαίνουν από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής υποβρυχίων

Καλωδίων έχουν εξασφαλισμένη πελατεία.

Τα Πλωτά Πάρκα: Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάθεση από τη σουηδική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, Vattenfall, του σχεδιασμού, της κατασκευής, της δοκιμής και εν τέλει, της προμήθειας 70χλμ. καλωδίων inter-array 66kV με μόνωση XLPE και συναφών εξαρτημάτων για το έργο του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Vesterhav Nord / Syd.  Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, Vattenfall, ανήκει στο Σουηδικό κράτος, ενώ το συγκεκριμένο που έργο αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα, το Vesterhav Nord και το Vesterhav Syd, με την ενέργεια που θα παράγουν να ωφελείται τα μέγιστα η πορεία πράσινης μετάβασης της Δανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις θα έχουν συνολική ισχύ 350 MW και θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση 380.000 νοικοκυριών στη Δανία.

Η παραγωγή των καλωδίων τόσο για το Vesterhav Nord όσο και για το Vesterhav Syd θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το Μέλλον: Βιομηχανία για υποβρύχια καλώδια έχουμε στην Ελλάδα όπως και τεχνογνωσία για πλωτά αιολικά πάρκα – γιατί αργούμε; Θα μπορούσαμε δίχως αμφιβολία να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τους Σκανδιναβούς, Σουηδούς και Δανούς. 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories