Αυτήν την… Πολιτική Προστασία ποιος θα την πάρει;

Οι Απόστρατοι

«Θα τα δώσω όλα. Ευχαριστώ για την τιμή». Πρόκειται για τα λόγια του Ναυάρχου το βράδυ της Δευτέρας όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο για να οριστικοποιηθούν πλήρως οι λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο και το περιεχόμενο του αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας σε σημερινές συνθήκες έξαρσης της Κλιματικής Κρίσης.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες πυκνές επικοινωνίες μεταξύ εξουσιοδοτημένων προσώπων του Μεγάρου Μαξίμου και του Ευάγγελου Αποστολάκη όπου ο ίδιος είχε αποδεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης θα έμπαινε στη κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός. Ο ίδιος αντέτεινε ότι θα προτιμούσε να διατηρήσει το status που έχει κατακτήσει όντας υπουργός Εθνικής Άμυνας στη τελευταία κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από πλευράς Μαξίμου.

Στη συνέχεια, όλα πάνω κάτω είναι γνωστά. Η επικοινωνία του Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Μιχάλη Καλογήρου (σε καλό κλίμα), η ανακοίνωση του ονόματος του Ναυάρχου ως νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, η επικοινωνία Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστασία ή την εξαγορά (διαλέγετε και παίρνετε…) κλπ.

Στο μεταξύ, ο Ναύαρχος είχε ενημερώσει ότι στην τελετή ορκωμοσίας θα συνοδευόταν από την σύζυγο του, ενώ είχαν «σπάσει» τα τηλέφωνα για τα συγχαρητήρια από συναδέλφους του και άλλους οικογενειακούς φίλους.

Πάντως, οι κακές γλώσσες μιλούν και για άλλες επικοινωνίες που μέτρησαν στην στροφή του Ναυάρχου πολύ περισσότερο από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, Αχ, αυτοί οι απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού!

Το Σχόλιο: Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτηση στο fb σχολίασε: «Έτσι εννοεί τη συναίνεση στα λόγια και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με ανέξοδα ευχολόγια μόλις πριν έξι μέρες και σκληρή δολοφονία χαρακτήρος σήμερα («αποστάτης» και «εξωνημένος») του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ.Θα προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι παρά τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη ανάρτηση του ο υπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί τόσο στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις πυρκαγιές (όπου απαίτησε ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας να μην είναι μια κομματική επιλογή) όσο και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (όπου η επιλογή Αποστολάκη θεωρούσε ότι ήταν εξαγορά στελεχών).

___________________________

Οι Ανεμβολίαστοι

Αν η Μίνα Γκάγκα  πρόεδρος ΚΕΣΥ, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία από το 2006), η νέα αναπληρωτής υπουργός Υγείας  αποτελεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα ένα αποδεκτό πρόσωπο στην ευρεία κοινή γνώμη με την έγκυρη επιστημονική άποψη – μέσα από τις τηλεοπτικές  εμφανίσεις της τους μήνες της πανδημίας , ο Θάνος Πλεύρης εκπροσωπεί το πρόσωπο ενός κρίσιμου πολιτικού στοιχήματος που αφορά, δίχως άλλο, το ρεύμα των ανεμβολίαστων που δεν πρέπει να συγκροτηθεί σε αυτόνομη πολιτική βάση.

Ο Πλεύρης – βουλευτής με τις μισές ψήφους του ΛΑΟΣ στην Α΄ Αθηνών το 2009, 11.829 από το σύνολο της κομματικής επίδοσης των 23.118- μπορεί να αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραμένει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με ανθρώπους με τους οποίους υπάρχει «ψυχική επαφή»… Κακά τα ψέματα, ο Πλεύρης έχει πολιτευθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στις κάτω γειτονιές της Πατησίων και της Αριστοτέλους (και ως βουλευτής και ως δημοτικός σύμβουλος) πολύ πριν έρθουν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

 ___________________________

Τα Ανταλλάγματα

Συχνές είναι πράγματι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αντικείμενο τους; Το αφγανικό και το νέο προσφυγικό ζήτημα που δημιουργεί. Η τουρκική πλευρά ζητά νέα – ποικιλότροπα… – ανταλλάγματα.

Η Πρόβλεψη: Θα τα εξασφαλίσει. Άλλωστε, για την προσέγγιση του Βερολίνου τα ελληνικά συμφέροντα βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.

______________________________

Η Επένδυση

Σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής, βρίσκεται η Eldorado Gold. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα απαιτήσει επιπρόσθετες επενδύσεις της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ.

Η Αναχρηματοδότηση: Ήδη η μητρική, στον Καναδά, προχωρά σε αναχρηματοδότηση του χρέους, για να πάρει ανάσες. Παράλληλα κάνει αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας του έργου.

Η Εκτίμηση: Μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του.

———————————————————-

Η Συμφωνία

Θα πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη. Ο λόγος αφορά στην πενταετούς διαρκείας συμφωνία για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο η μεγαλύτερη διάρκεια δεν θα είναι η μοναδική πρωτοτυπία της.

Οι Εκπλήξεις: Οι διαθέσιμες προς ώρας πληροφορίες κάνουν λόγο για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των βάσεων. Για παράδειγμα, στη Λάρισα θα εγκατασταθούν αμερικανικά κι ελληνικά drones. Τα οποία θα συνεργάζονται με τα F-16, που είναι εγκατεστημένα εκεί

Οι Εκπλήξεις2: Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι θα αξιοποιηθεί και το νησί της Σκύρου και το λιμάνι της Καβάλας. Πέραν εκείνου της Αλεξανδρούπολης κι όλων όσων έχουν γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ότι θα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία.

Να Ξέρετε Ότι: Η συμφωνία θα υπογραφεί το φθινόπωρο. Και το πιθανότερο είναι ότι για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

___________________________________

 Η Επίσκεψη

Η Αθήνα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την επίσκεψη του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ στην Άγκυρα. Και το αντικείμενο της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο. Σε μια πρώτη ανάγνωση του event πάντως η Αθήνα δεν ανησυχεί…

 _______________________________

Οι Εξαγορές

Την εξαγορά και περιφερειακών ιδιωτικών νοσοκομείων/κλινικών διαπραγματεύεται το CVC Capital στην αγορά. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει ότι θα λειτουργούν ως hubs, των κεντρικών μονάδων που εξαγόρασε στην Αθήνα

Ο Απολογισμός: Αυτή τη στιγμή το CVC ελέγχει έξι μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα και μια σειρά άλλων εταιριών στο χώρο της ιατροτεχνολογίας και των ασφαλειών.

_________________________________________

Η Ακαδημία Πλάτωνος

«Παγωμένη» παραμένει η επένδυση της Hines στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εκεί όπου κατέχει το γνωστό ακίνητο στο οποίο φιλοδοξεί κι αυτή – όπως και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του – να αναπτύξει εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει άλλη άποψη…

 _____________________________________

Η Microsoft

H Microsoft «καπαρώνει» χώρους σε διαφορετικά σημεία της Αττικής, για τις κινήσεις που ετοιμάζει. H Microsoft θα κατασκευάσει τελικά τρία διαφορετικά data centers στην Αττική, με την συνολική προστιθέμενη αξία της επένδυσης να υπολογίζεται στο ένα δισ. ευρώ.

_________________________________________

 Τα Χαρτοφυλάκια Ακινήτων

Πάνω από έξι στα δέκα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες και θέλουν να απαλλαγούν, βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός τους αριθμός υπολογίζεται σε 25.000. Αυτός είναι κι ο μεγάλος βρόγχος τους.

Η Απογραφή: Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις τους, η συνολική αξία τους εκτιμάται σε πάνω από 7 δις ευρώ. Κι ως επι το πλείστον είναι οικιστικά (κι όχι εμπορικά).

_________________________________________

Οι 58

Μόνο 58 μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν το 1,88 % των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης ΟΛΘ που διαχειρίζεται τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στην υποχρεωτική δημόσια προσφορά της Belterra Invstments.  Ετσι, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ο Νίκος Σαββίδης (γιός Ιβάν) και οι συν αυτώ (Belterra κλπ) θα κατέχουν το 68,88% του  καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης εταιρείας ΟΛΘ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories