Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός τρίτου χρηματιστηρίου για την εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Διεθνή Έκθεση για το Εμπόριο Υπηρεσιών, δήλωσε ότι η νέα αγορά μετοχών θα είναι στο Πεκίνο.

Η ηπειρωτική Κίνα διαθέτει σήμερα δύο μεγάλες αγορές με έδρα τον οικονομικό κόμβο της Σαγκάης και τη νότια πόλη Σενζέν.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι κινεζικές εταιρείες δέχονται έντονη πίεση στο εσωτερικό και στις ΗΠΑ.

Ενώ ο Πρόεδρος Σι δεν επεξήγησε το σχέδιο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) δημοσίευσε μια δήλωση λίγο μετά την ομιλία του που ανέφερε ότι η ηγεσία της ήταν «ενθουσιασμένη» με την προοπτική.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα», πρόσθεσε η CSRC.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι το σύστημα εγγραφής θα είναι παρόμοιο με την αγορά STAR της Σαγκάης, η οποία θεωρείται ως η απάντηση της Κίνας στην τεχνολογική βαριά πλατφόρμα Nasdaq στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι κινεζικές εταιρείες βρίσκονται υπό όλο και πιο στενό έλεγχο, τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσιγκτον.

Τους τελευταίους μήνες, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων που είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα της χώρας – από γίγαντες τεχνολογίας και εταιρείες φροντιστηρίου έως πλατφόρμες ροής μουσικής και τηλεοπτικές εταιρείες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κινεζική κυβέρνηση σήμανε ότι αυτή η καταστολή θα συνεχιστεί καθώς αποκάλυψε ένα πενταετές σχέδιο που περιγράφει αυστηρότερους κανονισμούς για μεγάλο μέρος της οικονομίας της.

Εν τω μεταξύ, στην Αμερική, η ρυθμιστική αρχή της Wall Street, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δήλωσε ότι θα απαιτήσει τώρα επιπλέον πληροφορίες από κινεζικές εταιρείες που σκοπεύουν να πουλήσουν μετοχές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές