Ένα λαμπερό παρελθόν δεν είναι το ίδιο με ένα προσοδοφόρο μέλλον. Οι μέτοχοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «παίζουν το κεφάλι τους» με την επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ποδοσφαιρική ομάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Πορτογάλος σταρ επιστρέφει στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του, οδηγώντας τις μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ομάδας να κλείσουν με άνοδο 6%, αυξάνοντας κατά περίπου 165 εκατ. δολάρια τη χρηματιστηριακή της αξία. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές θα έχουν μερίδιο στην επιτυχία αυτή.

Η αθλητική και εμπορική αξία του 36χρονου αθλητή είναι αδιαμφισβήτητη. Στη Γιουβέντους σε τρεις σεζόν σκόραρε 101 τέρματα σε 134 παιχνίδια, παρά το γεγονός ότι έχει φθάσει σε μια ηλικία όπου οι περισσότεροι επιθετικοί σκέφτονται να αποσυρθούν. Ο επί πέντε φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην προσέλκυση νέων οπαδών. Μετά τη μεταγραφή αξίας 100 εκατ. ευρώ από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους, η ιταλική ομάδα πούλησε περίπου μισό εκατ. μπλούζες με το όνομα του μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Οι 335 εκατ. ακόλουθοι του Ρονάλντο στο Instagram ξεπερνούν τους αντίστοιχους της Μάντσεστερ σε αναλογία 7 προς 1.

Παρόλα αυτά, τα οικονομικά οφέλη της ομάδας μπορεί να αποδειχθούν απατηλά. Το οικονομικό έτος ως τον Ιούνιο του 2019, την πρώτη χρονιά του Ρονάλντο στη Γιουβέντους, η ομάδα ανακοίνωσε αύξηση εσόδων από χορηγίες, προϊόντα και αδειοδοτήσεις. Αλλά τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούσαν περίπου το μισό των εισοδημάτων -ύψους 464 εκατ. ευρώ-  της ομάδας πριν την έλευση του παίχτη, δεν μπήκαν στο ταμείο της καθώς η ομάδα δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τα προημιτελικά της επικερδούς διοργάνωσης Champions League. Εν τω μεταξύ η ετήσια μισθοδοσία της ομάδας σημείωσε αύξηση 30% και ανήλθε τα 301 εκατ. ευρώ. Η πανδημία, η οποία έκλεισε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, οδήγησε τις περισσότερες ομάδες στο κόκκινο. Πραγματικά η τιμή της μετοχής της Γιουβέντους  σημείωσε άνοδο τον τελευταίο μήνα, μετά τη δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ποδοσφαιρική ομάδα ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει τον Ρονάλντο.

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε σχετικά ισχυρότερη οικονομική θέση. Η εταιρεία των 3 δισ. δολαρίων, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Γκλάζερ, που είναι επίσης ιδιοκτήτρια της Τάμπα Μπέι Μπουκάνερς, κατέγραψε περίπου 50% περισσότερα έσοδα από τη Γιουβέντους το οικονομικό έτος μέχρι τον Ιούνιο του 2020, παρά τα χαμηλά κέρδη από ευρωπαϊκούς αγώνες. Η εταιρεία επίσης κοντρολάρει καλύτερα τη μισθοδοσία της ομάδας, καθώς το 56% των εσόδων  της κατευθύνθηκε στους παίχτες της πριν τις μεταγραφές. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γιουβέντους ήταν 65%.

Όμως αυτού του είδους τα οικονομικά μεγέθη μειώνουν την επίδραση που μπορεί να ασκεί ένας παίχτης από μόνος του.  Ακόμα κι αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο  καταφέρει να οδηγήσει  τη  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη διοργάνωση του  Champions League, ο οποίος είχε συνεισφέρει στην κατάκτηση του τροπαίου το 2008, οι επιχειρηματικές προοπτικές της ομάδας δεν θα αλλάξουν. Οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική ανταμοιβή είναι πιο πιθανό να ωφελήσει το Ρονάλντο παρά τους μετόχους της ομάδας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι