Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι τερμάτισε τις συνομιλίες της με τη Boeing για μια νέα σημαντική παραγγελία αεροσκαφών Boeing 737 λόγω διαφωνίας σχετικά με τις τιμές, ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Boeing για παραγγελία αεροσκαφών MAX10 ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία συμφωνία ως προς τις τιμές», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Ryanair.

Η Ryanair και η Boeing συζητούσαν για μια μεγάλη παραγγελία για αεροσκάφη Boeing MAX10 τους τελευταίους 10 μήνες.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι το χάσμα μεταξύ των δύο εταιρειών σχετικά με τις τιμές, δεν μπορούσε να καλυφθεί και, κατά συνέπεια, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην χάσουν άλλο χρόνο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ο πιο καλός πελάτης

Η Ryanair είναι ήδη ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος πελάτης για τα 737 MAX, με 210 παραγγελίες του μοντέλου MAX 8-200 των 197 θέσεων. Με αυτές τις παραδόσεις ο στόλος της Ryanair θα αυξηθεί σε πάνω από 600 αεροσκάφη.

Τον Ιούλιο, η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι μπορεί να προβεί σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους για μια σημαντική παραγγελία αεροσκαφών MAX 10, 230 θέσεων.

Μια μεγάλη παραγγελία από τη Ryanair θα παρείχε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, Boeing, και τη σειρά αεροσκαφών MAX, τα οποία καθηλώθηκαν στο έδαφος για 20 μήνες, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, περιόρισε τις πιθανότητες μιας γρήγορης συμφωνίας, λέγοντας ότι θα εκπλαγεί αν επιτευχθεί συμφωνία πριν από το επόμενο έτος.

«Καρφί» στην Boeing

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι δήλωσε σήμερα ότι η αεροπορική εταιρεία ήταν απογοητευμένη που δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Boeing για τη νέα παραγγελία MAX10.

Ενώ με καυστική διάθεση σχολίασε: «Δεν μοιραζόμαστε τις αισιόδοξες προοπτικές τιμολόγησης της Boeing, αν και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τις τελευταίες εβδομάδες άλλοι μεγάλοι πελάτες της Boeing όπως η Delta και η Jet2, έκαναν νέες παραγγελίες με την Airbus και όχι με την Boeing».

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων – τουλάχιστον προς το παρόν – σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία που θα παρείχε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο MAX, αλλά η Ryanair δεν δήλωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αντίπαλη Airbus, τον μοναδικό ρεαλιστικό εναλλακτικό προμηθευτή επιβατηγών αεροσκαφών.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι, ένας από τους πιο πιστούς πελάτες της Boeing, τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα περιορίσει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας με την Airbus λόγω του μεγάλου αριθμού παραγγελιών που θέτει ως προϋπόθεση ο κατασκευαστής.

Η βρετανική Jet2 την περασμένη εβδομάδα έκλεισε μια συμφωνία για 36 αεροσκάφη A321 neo αξίας περίπου 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Delta τον Αύγουστο πρόσθεσε 30 αεροσκάφη στενού αμαξώματος A321neo στο βιβλίο παραγγελιών της με την Airbus.

Ανακτά το κύρος της η σειρά ΜΑΧ

Οι αναλυτές της βιομηχανίας σημείωσαν ότι η Boeing είχε παρόλα αυτά μια σειρά σημαντικών παραγγελιών για το MAX τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων 150 αεροσκαφών 737 MAX-10 από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η δημόσια αντιπαράθεση υποδηλώνει ότι οι πρόσφατες παραγγελίες έδωσαν στην Boeing αυξημένη αυτοπεποίθηση ώστε να υπερασπιστεί την κόκκινη γραμμή για τις τιμές, καθώς η σειρά MAX ανακτά την εμπορική δυναμική της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή