Οι οικονομικές επιπτώσεις του τυφώνα Άιντα δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί, αλλά η καταιγίδα που προκάλεσε τον όλεθρο από τη Νέα Ορλεάνη έως τη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο «ακριβούς» τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ από το 2000.

Η AccuWeather ανεβάζει τη συνολική ζημιά σε περίπου 95 δισ. δολ., η οποία είναι υψηλότερη από την αρχική πρόβλεψη της υπηρεσίας για κόστος 70 – 80 δισ. δολ.

Οι ζημιές αναμένεται να έχουν «αξιοσημείωτο αρνητικό αντίκτυπο» στην αμερικανική οικονομία κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η AccuWeather.

«Είναι σπάνιο ένας τυφώνας από τον Κόλπο του Μεξικού να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στον βορρά», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AccuWeather, Τζόελ Μάιερς. Σημείωσε ότι η έντονη βροχή στη Νέα Υόρκη, οδήγησε σε «πρωτοφανή» επίπεδα πλημμυρών.

Όπως αναφέρει το CNBC, για να φτάσει στον αριθμό των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η AccuWeather εξέτασε δεκάδες μεταβλητές, εκτιμώντας τον αντίκτυπο της κάθε μιας. Πέρα από τις ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, η εκτίμηση ενσωματώνει μεταβλητές όπως ο αντίκτυπος των ατόμων που δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά, η διακοπή των μετακινήσεων και του τουρισμού, καθώς και το κόστος των συνεργείων καθαρισμού.

Ο αριθμός της AccuWeather είναι υψηλότερος από τις εκτιμήσεις άλλων οργανισμών αφού περιλαμβάνει τόσο ασφαλισμένες όσο και ανασφάλιστες ζημίες από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αντί να εστιάζει σε πράγματα όπως η ιδιοκτησία.

Ο οργανισμός προβλέπει ότι Άιντα θα είναι τελικά ως ο έβδομος πιο δαπανηρός τυφώνας που έπληξε τις ΗΠΑ από το 2000. Η Katrina βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό δολάρια, ακολουθούμενη από τη Maria και τη Sandy με 215 δισεκατομμύρια δολάρια και 210 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Ο Myers πρόσθεσε ότι το κόστος για την Άιντα θα μπορούσε να αυξηθεί, οπότε η καταιγίδα θα μπορούσε να ξεπεράσει τον Ivan και τη Rita για να γίνει ο πέμπτος πιο δαπανηρός τυφώνας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ο καθαρισμός σε ορισμένα σημεία θα διαρκέσει μήνες … δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια ήταν η ζημιά», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή