Το κόστος για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο θανατηφόρος τυφώνας Άιντα στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ εκτιμάται ήδη σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ασφαλιστές βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με ένα κόστος περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, από το πλήγμα του τυφώνα στη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και το Μισισιπή.

Αλλά οι καταστροφικές πλημμύρες , το ρεκόρ βροχοπτώσεων και οι ανεμοστρόβιλοι που παρατηρήθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ θα αυξήσουν αυτόν τον αριθμό ακόμη υψηλότερα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το εύρος της ζημιάς δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθεί καθώς καθαρισμός συνεχίζεται.

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπολογιστεί το κόστος για όλες τις ζημιές σε περιουσίες, υποδομές, οχήματα και άλλες εγκαταστάσεις», δήλωσε στο Yale Climate Connections ο Steve Bowen, επικεφαλής στην Aon.

«Ο αντίκτυπος της Ida θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πλημμύρες και οι ζημιές προσθέσουν πολλά μηδενικά στο τελικό σύνολο».

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμυρών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προειδοποιεί στον ιστότοπό του ότι μόλις μια ίντσα νερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά 25.000 δολαρίων σε ένα σπίτι.

Ήδη έχουν εμφανιστεί εικόνες που δείχνουν χιλιάδες σπίτια στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ να βυθίζονται στο νερό. Μερικοί άνθρωποι χρειάστηκε ακόμη και να διασωθούν από τα σπίτια τους με βάρκα αφού οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Μια πρόσθετη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών τις επόμενες εβδομάδες είναι ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν συμπεριλαμβάνουν τις ζημιές από τις πλημμύρες στα ασφαλιστήρια συμβολαίων τους.

Οι ασφαλιστικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ήδη ότι τυχόν εκτιμήσεις ζημιών μπορεί να καταλήξουν να είναι υψηλότερες επειδή οι τιμές της πανδημίας COVID-19 έχουν αυξήσει το κόστος της ξυλείας αλλά της και εργασίας για ανακατασκευή

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή