Από… νωρίς την έπιασε την Τζάνετ Γέλεν η ανησυχία για το ταβάνι του χρέους βλέποντας πως το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να έχει «κλείσει» μέσα στον Οκτώβριο. Σε αντίθετη περίπτωση το αμερικανικό Δημόσιο θα πρέπει να… κατεβάσει «ρολά», κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά θεωρείται φέτος πιο επικίνδυνο για την πιθανότητα να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Έτσι, λοιπόν, η υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι, θέλοντας από τώρα να την προειδοποιήσει πως αν το Σώμα δεν φτάσει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού, τα ταμεία θα αδειάσουν και ο κρατικός μηχανισμός θα παραλύσει σε ένα διάστημα κρίσιμο για την αγορά και την οικονομία.

«Μια καθυστέρηση, η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα προκαλούσε πιθανότατα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και στις διεθνείς αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πως «έχουμε μάθει από παλαιότερα αδιέξοδα πως, αν περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να αυξήσουμε το όριο του χρέους, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, να ανεβάσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογουμένους και να επιδράσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ».

Πραγματικά, ήδη πολλοί οικονομολόγοι έχουν σπεύσει να επισημάνουν πως η όποια καθυστέρηση στην αύξηση του ορίου του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης και να στείλει το κόστος δανεισμού στα ύψη. Παρόλ’ αυτά οι νομοθέτες έχουν κάνει… μηδενική πρόοδο στην επίτευξη συμφωνίας.

Το Κογκρέσο μπορεί να περάσει μια αύξηση στο ταβάνι του χρέους ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αν και το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνεται ως διάταξη σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, όπως αυτό που αναμένεται να ψηφιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες με τη στήριξη των Δημοκρατικών για την δρομολόγηση επιπλέον κοινωνικών δαπανών ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.

Από την πλευρά της η κυρία Πελόζι παραδέχτηκε πως είναι ανάγκη το ζήτημα να επιλυθεί γρήγορα, απευθύνοντας έκκληση προς τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να συνεργαστούν και να στηρίξουν την αύξηση του ορίου του χρέους, όπως έκαναν και οι Δημοκρατικοί επί προεδρίας Τραμπ. Όμως, για την ώρα η διακομματική συνεννόηση δεν βρίσκεται στα… καλύτερα της!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή