Υπέρ της ταχείας δρομολόγησης του tapering από τη Federal Reserve παρά τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης, τάχθηκε σε συνέντευξη του στους «Financial Times» ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ.

«Υπάρχει άφθονη ζήτηση για εργαζομένους και υπάρχουν περισσότερες κενές θέσεις εργασίας από όσοι είναι οι άνεργοι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούλαρντ, απορρίπτοντας την ανησυχία που υπάρχει για το ρυθμό ανάρρωσης της αγοράς εργασίας, μετά και την τελευταία έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο που έδειξε τη δημιουργία μόλις 235.000 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως εξήγησε, σε μια περίοδο κρίσης είναι φυσικό τα νούμερα να αυξομειώνονται, οπότε μία απογοητευτική επίδοση δεν θα πρέπει ουσιαστικά να ληφθεί υπόψη. «Οι (κενές) θέσεις βρίσκονται εκεί, οπότε μπορεί απλά οι εργαζόμενοι να μην θέλουν να τις καλύψουν αυτή τη στιγμή» εξήγησε, αποδίδοντας την… απροθυμία πολλών Αμερικανών να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας στο άλμα που κατέγραψαν οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις… γενναίες επιταγές που μοίρασε το κράτος στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην έχουν πρόβλημα εισοδήματος.

Με τόσα χρήματα, λοιπόν, στην τσέπη πολλοί «έχουν τη δυνατότητα να είναι προσεκτικοί με τη δουλειά που θα κάνουν ή μπορεί να αισθάνονται ότι μπορεί να βρουν μια ακόμη καλύτερη δουλειά περιμένοντας ή ψάχνοντας πιο πολύ».

Όμως, ο ίδιος υποστήριξε πως σταδιακά οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα την πτώση της ανεργίας κάτω από το όριο του 5%, πριν τα τέλη της χρονιάς. Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε για προοπτικές «πολύ ισχυρής αγοράς εργασίας μέσα στην επόμενη χρονιά».

Σημειωτέον πως ο κ. Μπούλαρντ θεωρείται ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του συμβουλίου και έχει προ πολλού αρχίσει να μιλά για την ανάγκη μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, προκειμένου να υπάρχει χρόνος και ευελιξία από την πλευρά της Fed να καθυστερήσει να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων από την επόμενη χρονιά, εφόσον ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει όσο γρήγορα ελπίζεται.

Εξάλλου, πέρα από το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων, ο πρόεδρος της St Louis Fed ανησυχεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας φούσκας στην αγορά ακινήτων, δεδομένου και του ράλι που καταγράφεται στις τιμές των σπιτιών.

Επομένως, όπως ξεκαθαρίζει, «η μεγάλη εικόνα είναι πως το tapering θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο μισό του έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως