Αδύναμο να σταματήσει την πτωτική πορεία του Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο εν τέλει έχασε για λίγα «δέκατα» τα επίπεδα των 900 μονάδων, καθώς οι στηρίξεις των προηγούμενων ημερών αποδυναμώνονται.

Άλλωστε, ήταν πολύ δύσκολο ο γενικός δείκτης να κρατήσει το επίπεδο που προσέφερε και τεχνική και ψυχολογική στήριξη, όταν είχε υπό μεγάλη πίεση τις δεικτοβαρείς Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια, κλείνοντας τελικά με απώλειες 0,69% στις 899,22 μονάδες, με τον τζίρο στα 80 εκατ. ευρώ.

Πάντως αυτό που αξίζει εξίσου να αναφερθεί στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι προσυμφωνημένες πράξεις που υπήρξαν στις μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς, καθώς διακινήθηκε το 0,43% στην πρώτη και το 0,85% στη δεύτερη μέσω πακέτων. Η κινητικότητα αυτή συνδέεται και με τις αλλαγές θέσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια που ενισχύουν τις θέσεις τους σε έναν κλάδο που ήδη έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις επιδόσεις άλλων τίτλων στο ταμπλό.

Προσωρινές πιέσεις από την ΕΚΤ

Αν και ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις, κινούμενος στα επίπεδα των 900-902 μονάδων, μόλις ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP) η αγορά έκανε το χαμηλό της ημέρας, στις 892 μονάδες.

Βέβαια, μέχρι το τέλος ήλεγξε ελαφρώς τις πιέσεις, επιβεβαιώνοντας αυτό που μεταφέρθηκε από τα desk στον ot.gr, ότι η ΕΚΤ με μία στοχευμένη φράση για «μετριοπαθή χαμηλότερο ρυθμό» αγοράς ομολόγων, διατηρεί την ευελιξία της για το ύψος των αγορών τίτλων, αφήνοντας ένα παράθυρο σε δικαιοδοσίες που μπορεί να δεχτούν τις πιέσεις των επενδυτών. Ανάμεσα σε αυτές δεν αποκλείεται να βρεθεί και η Ελλάδα, με την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, στο 0,80% να αποτυπώνει αυτήν την εκτίμηση.

Σε επίπεδο τίτλων

Η μετοχή που ξεχώρισε αρνητικά φυσικά ήταν η δεικτοβαρής Coca Cola, η οποία υποχώρησε κατά 3%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να χάνει έως και 4,56%. Η εικόνα επιδεινώθηκε φυσικά και από τις ισχυρές, άνω του 1% απώλειες, σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Eurobank και Πειραιώς. Στον αντίποδα ξεχώρισε ο Σαράντης με κέρδη 1,81%, αλλά κυρίως το ράλι στις δημοπρασίες από την Alpha Bank, η οποία από το -1,58% ενδοσυνεδριακά κέρδισε 1,23% στο κλείσιμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών