Στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη της πανδημίας υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ομαλοποίησης πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα υποχώρησαν κατά 310.000, ήτοι χαμηλότερα από τις αναμενόμενες από τους αναλυτές 335.000, αλλά και πολύ χαμηλότερα από τις 345.000 αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για το μικρότερο νούμερο για το δείκτη εδώ και 18 μήνες!

Βέβαια, ο συνολικός αριθμός τους παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019, όταν ο μέσος όρος κυμαινόταν στις 215.000. Όμως, αν λάβουμε υπόψη πως στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Απρίλιο του 2020, οι νέες αιτήσεις είχαν εκτοξευτεί στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,1 εκατ. και είχαν κρατηθεί πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, η βελτίωση που παρατηρείται στο μέτωπο της απασχόλησης είναι αισθητή.

Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίστηκε κάπως η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στην αγορά από την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο, που είχε δημοσιευτεί την περασμένη Παρασκευή. Αν και αυτό σημαίνει πως έρχεται και πάλι πιο κοντά η έναρξη του tapering από την Federal Reserve.

Τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν πως οι κενές θέσεις εργασίας εκτοξεύτηκαν στο ποσό ρεκόρ των 10,9 εκατ. στα τέλη Ιουλίου. Με δεδομένο, λοιπόν, πως ο συνολικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται επισήμως στα 8,4 εκατ. το παράδοξο φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας που δεν… γεμίζουν συνεχίζεται στην αμερικανική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο πως σε δηλώσεις του χθες ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, υποστήριξε ουσιαστικά πως τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν πως οι Αμερικανοί (άνεργοι) δεν θέλουν ουσιαστικά να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, είτε διότι δεν έχουν πρόβλημα εισοδήματος (λόγω των υψηλών επιδομάτων ανεργίας) είτε διότι θέλουν να περιμένουν να βρουν καλύτερη δουλειά. Οπότε, κατά τη γνώμη του, η Fed πρέπει να προχωρήσει γρήγορα με το tapering, μην λαμβάνοντας υπόψη τα νούμερα από την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή