Το ένα καλό νέο για τη θέση και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Είναι η επιτυχία του ομολόγου της Eurobank. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό από το προϊόν της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων από την Eurobank.

______________________________

Ο λόρδος Στερν

Ποιος θυμάται τον λόρδο Στερν; Εγώ, πάντως, τον θυμήθηκα σήμερα διαβάζοντας αφενός την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την αύξηση του ορίου ισχύος για την εγκατάσταση  σταθμών ΑΠΕ για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στην Κρήτη από 1 MW σε 3 ΜW και αφετέρου την ανακοίνωση της κοινής πρωτοβουλίας της ΔΕΗ και της ΙΚΕΑ να ξεκινήσουν πρωτοποριακές δράσεις ενημέρωσης των καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας, την κατανάλωση βιώσιμης ενέργειας, τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής και γενικά για τη βιώσιμη ζωή στο σπίτι.

Η δικαίωση

Τα προφητικά λόγια του Νίκολας Στερν δικαιώθηκαν – προφητικά λόγια τα οποία φιλοξενήθηκαν στην ομώνυμη έκθεση, η σύνοψη της οποίας εκδόθηκε και στην ελληνική γλώσσα τον Νοέμβριο του 2008, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του άμεσου συνεργάτη της, Θόδωρου Σκυλακάκη (τότε με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας & Ειδικός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιματική αλλαγή).

Βρήκα τη σύνοψη με σχετικά εύκολο ψάξιμο στο διαδίκτυο και επέλεξα το συμπέρασμα που βγάζει μάτια… Διαβάζω: «Τα οφέλη μιας σθεναρής και έγκαιρης αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα κόστη».

Οι ΑΠΕ: Ο Νίκολας Στερν – ή αν προτιμάτε, The Lord Stern of Brentford- είναι Βρετανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Καθηγητής στο LSE, επικεφαλής του Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment στο LSE.

Το 2008 είχε έρθει στην Αθήνα και σε μια παρέμβαση του σε μια μικρή εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την έκδοση της σύνοψης της ομώνυμης έκθεσης στα ελληνικά είχε επιμείνει σε μια θέση του, η οποία και δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ενέργειας από ΑΠΕ (ήλιος & αέρας) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

_______________________________________________

Ο αυτοπαραγωγός

Η ΔΕΗ – παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας και το αυξημένο κόστος των νοικοκυριών- φαίνεται ότι «βλέπει» μπροστά! Δεν είναι εύκολο – κυρίως σε μια μικρή αγορά όπως η Ελλάδα-να έρχεται η ηγέτιδα δύναμη και να προωθεί έστω στο ψαγμένο καταναλωτικό κοινό την έννοια του αυτοπαραγωγού.

Το Παράδειγμα: Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας ΔΕΗ-ΙΚΕΑ , «κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην έκθεση των καταστημάτων ΙΚΕΑ, θα τοποθετηθούν αισθητήρες σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που θα καταγράφουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο και μέσω ειδικής εφαρμογής, να βλέπει πώς θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος, διαστάσεων και ισχύος που καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια μιας μέσης οικίας. Στόχος είναι να αναδειχθεί στους επισκέπτες η έννοια του αυτοπαραγωγού».

____________________________________

Οι Γεωτρήσεις

Τον προβληματισμό του για το μέλλον των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης εκδηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, πλέον ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Πρέσβης Τζέφρυ Ρ. Πάιατ θεωρεί ότι πρωταρχικός ενεργειακός στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι ο αγωγός TAP, το FSRU Αλεξανδρούπολης και ο τερματικός της Ρεβυθούσας.

Η ΘέσηΟ ίδιος πιστεύει ότι η ExxonMobil, που είναι εταίρος των ΕΛ.ΠΕ και της Total στα οικόπεδα της Κρήτης, συνεχίζει να κοιτάζει την υπόθεση. Πέραν τούτου, ουδέν.

Το Συμπέρασμα: Οι γεωτρήσεις περνούν για τα καλά σε δεύτερη μοίρα…

________________________________________

Ένας Γάμος

Μια κι ο λόγος στην Κρήτη, ,έμαθα και σας το μεταφέρω ότι για το νησί ήταν σίγουρα ο γάμος της χρονιάς. Αν κρίνει κανείς από τα πολιτικά κι επιχειρηματικά («πρώτα») ονόματα που συγκεντρώθηκαν σε μοναστήρι των Χανίων, όπου έγινε το μυστήριο.

Τα Πρόσωπα: Ο πρώην υφυπουργός κι εκδότης του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, Αντώνης Διαματάρης (άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη, παραδοσιακά), πάντρεψε εκεί την κόρη του.

__________________________________________

Τα Εμβόλια

Την προοπτική να προσφέρει στη Λιβύη αδιάθετα εμβόλια της εξετάζει όντως η Ελλάδα. Δεν αποκλείεται η κίνηση να γίνει άμεσα, ως απότοκο των τελευταίων συναντήσεων της  υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς στην Αθήνα. Κι ως απάντηση σε ανάλογες πρωτοβουλίες της Άγκυρας. Η διπλωματία των εμβολίων καλά κρατεί.  Η Ελλάδα είναι ενεργός παίκτης όπως δείχνουν οι παρτίδες στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Τυνησία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ).

___________________________________________

Η Μεταγραφή

Το ενδεχόμενο μιας ηχηρής μεταγραφής στο κόμμα της ΝΔ (επιμένουμε ότι) εξετάζει το Μαξίμου. Περισσότερα, προσεχώς.

Η Λεπτομέρεια: Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο. Θεωρείται δε δεδομένη η αποχώρηση του σημερινού γενικού γραμματέα. Θα πολιτευθεί.

Η Διευκρίνιση: Αν αναρωτιέστε, γιατί (σχεδόν) όλα τα κόμματα ετοιμάζουν συνέδριο τους επόμενους μήνες, αναζητήστε την αιτία στην πανδημία που πάγωσε όλες τις διεργασίες τα δυο προηγούμενα χρόνια.

_____________________________________________

Η Τριμερής

Νέα τριμερής συνεδρίαση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, βρίσκεται στα σκαριά. Αυτή τη φορά, σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει στη Λευκωσία. Ως ένα είδος στήριξης στην Κύπρο.

Η Απάντηση: Η Αθήνα επιδιώκει με κάθε μέσο τις πρωτοβουλίες αυτού του είδους, ως ένα είδος απάντησης στις πρωτοβουλίες προσέγγισης που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα με την Ιερουσαλήμ, τα ΗΑΕ και όχι μόνο.

______________________________________________

Το Πωλητήριο

Την πώληση του κρουαζιερόπλοιου m/v «Celestyal Experience» της Celestyal Cruises Ltd, ανακοίνωσε στο ΧΑΚ πριν από λίγες ημέρες η Louis plc.  Η πώληση έγινε για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα που θα συντηρήσει τα υπόλοιπα κρουαζιερόπλοια του στόλου της, στην εποχή της πανδημίας. Ο κλάδος χτυπήθηκε, πολύ.

______________________________________________

Η Πανδημία

Από τα τέλη Ιουνίου είχε ανιχνευθεί η νέα μετάλλαξη του κορονοΐού στη χώρα μας. Τότε, είχε γίνει εργαστηριακή ανάλυση έξι μεμονωμένων κρουσμάτων σε πέντε πόλεις και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το Συμπέρασμα: Επειδή έκτοτε έχουν μεσολαβήσει δυο μήνες, συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν χαρακτηρίζεται από δυναμικές τάσεις στην Ελλάδα.

Ο Στόχος: Ο κεντρικός στόχος του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών τον επόμενο μήνα φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα,  ανέφικτος.

______________________________________

Στο Νησί

Δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν, η πληροφορία ότι Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε την τελευταία μεγάλη ελεύθερη έκταση στο Μικρό Λιβάδι (στην παραλία «Λουλού»). Αν και προέρχεται η πληροφορία από διαφορετικές πηγές.

Η Λεπτομέρεια: Σύμφωνα, πάντως, με την επικρατέστερη εκδοχή, το οικόπεδο που ανήκε σε τοπικό επιχειρηματία, πουλήθηκε αντί 50 εκατ. ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories