Ποιος υπουργός στα νιάτα του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανήκε στη παράταξη του Δημοκρατικού Αγώνα- Δημοκρατικής Ενότητας, μια παράταξη προσκείμενη στη νεολαία Ρήγας Φεραίος;

Τα Rafale

Μην ξεχαστείτε σήμερα γύρω στις 10:40 το πρωί αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στον αττικό ουρανό προκειμένου να απολαύσετε ένα θέαμα που δύσκολα επαναλαμβάνεται… Τα δύο αεροπλάνα Rafale και το ακροβατικό σμήνος της Γαλλικής Αεροπορίας « Patrouille de France », που συμμετείχαν  στη διοργάνωση του Athens Flying Week, θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα  για να αποχαιρετήσουν την Ελλάδα.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα σχηματίσουν στον ουρανό τα χρώματα της Ελλάδας πάνω από την Ακρόπολη.

Ο νέος υπουργός

###Η είδηση για την είσοδο του Χρήστου Στυλιανίδη στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Κυριακής. Ήταν η ώρα που ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί προεδρίας Γιουνκέρ γευμάτιζε μαζί με πολιτικό- δημοσιογραφική παρέα Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στη βελγική πρωτεύουσα. Οι συνδαιτημόνες ήταν και οι πρώτοι που έμαθαν τα καλά νέα που στη συνέχεια έφτασαν και στην Αθήνα και ακόμη παρά πέρα…

Η πρώτη εκτίμηση: Η είδηση για την είσοδο του Χρήστου Στυλιανίδη έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, με τους τελευταίους να αποτολμούν μια πρώτη εκτίμηση, η οποία κάνει λόγο για ανάκτηση της δυνατότητας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλαμβάνει προσωπικά μεγάλες πρωτοβουλίες που αλλάζουν το σκηνικό αλλά και διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για την κυβέρνηση στα μισά της πρώτης θητείας της.

Μια συνάντηση

Στις 31 Ιανουαρίου 2021 στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκουμε μια εκτενή αναφορά σε μια επίσκεψη και σε μια συνάντηση: «Συνάντηση με τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, είχε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ξεναγήθηκε από τον Υφυπουργό στις νέες εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τη διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη δημιουργία νέων, υπερσύγχρονων δομών, καθώς και με την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και μέσων αιχμής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος δήλωσε από το νέο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, στο οποίο έχει πλέον ενσωματωθεί και το Κέντρο Ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και των στενών επαφών τους, ενώ σημείωσε με έμφαση τη συνεισφορά της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση της πανδημίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του στην ΕΕ και σημείωσε ότι η συνεισφορά του στην εμπέδωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ως μηχανισμού ασφάλειας, έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών ήταν ανεκτίμητη.

Επιπλέον, ο πρώην Επίτροπος ξεναγήθηκε στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ επίσης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στον Αυλώνα Αττικής, όπου στεγάζεται μέρος του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού για ιατρικό υλικό ζωτικής σημασίας προς κάλυψη των αναγκών των κρατών-μελών της ΕΕ που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας (RescEU stockpiling). H Ελλάδα αποτέλεσε μια από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα της ΕΕ, ενώ έχει ήδη παραλάβει το 100% του αποθεματικού που της αναλογεί. Τον κ. Στυλιανίδη συνόδευσε κατά την επίσκεψή του ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αντιπύραρχος Σπύρος Γεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας του RescEU, του κοινού ευρωπαϊκού αποθεματικού μέσων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017, όταν και ανέλαβε την πρωτοβουλία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από Νοέμβριο 2014 έως Δεκέμβριο 2019. Στο διάστημα αυτό, κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά σημαντικών κρίσεων, ενώ επίσης ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία».

Σήμερα, ο Χρήστος Στυλιανίδης παίρνει τη σκυτάλη από τον Νίκο Χαρδαλιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του νέου αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ( που θα έχει και ως ένα από τα βασικά του αντικείμενα, την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης).

Η προίκα

### Το νέο αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα έχει μια αξιοζήλευτη προίκα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο – 155 εκατ. ευρώ- θα αφορά όλα εκείνα τα μέτρα- ασπίδα, για την άμεση και έγκαιρη επέμβαση είναι σωτήρια για τη διαχείριση των κρίσεων που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές και προπαντός αυτές που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες λόγω κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές, πλημμύρες κα).

_____________________________

Το Project

###Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι πληροφορικής προετοιμάζονται για τα έργα ψηφιοποίησης τομέων του δημοσίου που πρόκειται να βγουν σε διαγωνισμούς προσεχώς. Δικαιολογημένα. Αναμένεται να γίνει μεγάλο παιχνίδι, εκεί.

Οι  Τομείς: Στην ψηφιοποίηση θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, τα δικαστήρια της χώρας, το κτηματολόγιο κλπ, κλπ. Όλα τα προγράμματα υπολογίζεται ότι θα είναι προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, το καθένα.

Το Σενάριο: Επειδή οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, υπάρχει ένα σενάριο κατάτμησης των projects ανά περιφέρεια. Ωστόσο, στην υλοποίηση θα είναι δύσκολο.

Το Κουίζ

### Το μεταφέρω, όπως ακριβώς το διάβασα: «Σε ποιο υπουργείο παίζουν “μουσικές καρέκλες” μετά από κάθε ανασχηματισμό; Τα γραφεία μοιράζονται σε δύο ορόφους, ο ένας πιο “χλιδάτος” από τον άλλον. Κι όταν κάποιος υπουργός ή υφυπουργός φεύγει ή αναβαθμίζεται, τρέχουν πανικόβλητοι οι συνεργάτες των υπολοίπων για να προλάβουν τον καλύτερο…»

Ο Διαγωνισμός

### Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, απ’ ό,τι μαθαίνω, αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να εξετάσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί σχετικά με τον mega διαγωνισμό των ταυτοτήτων. Περιττό να σας επισημάνω ότι το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους «κύκλους» έχει χτυπήσει κόκκινο…

Η Επίσκεψη

###Στην Αθήνα έρχεται σήμερα η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η περίπτωσή της. Από πολλές απόψεις.

Υπενθυμίζεται: Πριν λίγους μήνες ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ζητήσει την απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτικών και μισθοφόρων από τη Λιβύη, προκαλώντας τον εκνευρισμό του. Ωστόσο το τουρκο-λυβικό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ.

Το Γεγονός: Πάντως, οι δίαυλοι μεταξύ Αθήνας – Τρίπολης έχουν πλέον ανοίξει ξανά, σε κάθε επίπεδο.

Η Συνέλευση

###Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πραγματοποίηση της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης της Attica Bank. Εκεί όπου θα ανακοινωθούν οι όροι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Κι όλοι θα καταλάβουμε αν ο στόχος της διοίκησης Πανταλάκη, τελικώς, επετεύχθη. Για τι πράγμα μιλάμε;

Ο Σύμμαχος: Ως γνωστόν, η Attica Bank βρίσκεται σε (σχεδόν αέναη) αναζήτηση στρατηγικού εταίρου – επενδυτή. Αυτή τη φορά λένε ότι κρύβουν άσσο στο μανίκι. Πάντως, τα περιθώρια στενεύουν.

Η Επένδυση

###Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από τα κεντρικά της Attica Bank, στα κεντρικά της ΔΕΗ, κάνουν τα σχέδια της επόμενης μέρας. Και αυτά συμπεριλαμβάνουν και τον ενεργό ρόλο της επιχείρησης στην νέα αγορά της ηλεκτροκίνησης.

Η Επιλογή: Το δίκτυο με τους πρώτους 1000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει να «χτίζεται» κυρίως μέσα από συνεργασίες της ΔΕΗ. Μια βόλτα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος θα σας πείσει!

Το Ερώτημα

###Τελειώνει το «μορατόριουμ» με την Τουρκία; Είναι το ερώτημα που επανέρχεται σε υπουργείο Εξωτερικών και Πεντάγωνο. Γεγονός είναι πάντως ότι η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας με το σκάφος YUNUS-S για το διάστημα 1 – 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories