Στην πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αποθήκευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στο συνέδριο του Economist “The Thessaloniki Metropolitan Summit» αναφερόμενος στο θέμα των ημερών για την αύξηση του κόστους ενέργειας υπογράμμισε ότι «οι ΑΠΕ κατακρημνίζουν τις τιμές ενέργειας».

Όπως εξήγησε «αρκεί να δούμε τις μέρες όπου υπήρχε υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές υποχώρησαν 30%. Δεν ήταν τυχαίο ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιδότησαν τις ΑΠΕ και τώρα δικαιώνονται από αυτές τις πολιτικές», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο ίδιος συμπλήρωσε για την εδραίωση των χαμηλών τιμών ενέργειας πως «θα πρέπει οι ΑΠΕ να συνδυαστούν με την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις. Και οι επενδύσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν».

Η αποθήκευση

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι «το πλαίσιο για την αποθήκευση απουσιάζει εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι τώρα έπιασαν τόπο τα επιχειρήματα μας και άρχισε να δρομολογείται». Επιπλέον αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της αξιοποίησης της αποθήκευσης φυσικού αερίου μιλώντας για τον εν εξελίξει διαγωνισμό παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας: «Με την αποθήκευση φυσικού αερίου μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την περίοδο των χαμηλών τιμών και τότε να αποθηκεύουμε ποσότητες ώστε να αξιοποιούμε τις ποσότητες την περίοδο των υψηλών τιμών. Υπάρχει το επενδυτικό σχέδιο της ΥΑΦΑ Καβάλας. Και θα πρέπει να οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την αξιοποίηση της».

Τα οφέλη

Οι ΑΠΕ και η αποθήκευση καθαρής ενέργειας φέρνουν σημαντικά οφέλη στη χώρα και την ελληνική οικονομία. Ο κ. Περιστέρης απαρίθμησε ορισμένες εξ αυτών: «Το όφελος των χαμηλών τιμών ενέργειας μετακυλίεται στον καταναλωτή. Όταν μιλάμε για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης εννοούμε τις βιώσιμες και ενεργειακές υποδομές όλων των τεχνολογιών. Η πολιτεία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις υποδομές που φέρνουν υψηλή προστιθέμενη αξία στη χώρα. Αυτές είναι τα υδροηλεκτρικά έργα, τα θαλάσσια και χερσαία αιολικά πάρκα, η αντλησιοταμίευση. Με τις επενδύσεις αυτές το κράτος θα έχει έσοδα, ενώ αυτές δημιουργούν και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Περιστέρης μίλησε και για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε μπορεί να κάνει την Ελλάδα εξωστρεφή και ανταγωνιστική χώρα. «Πρέπει όμως να γίνουν υπερβάσεις. Υπάρχει η ελληνική αλλά υπάρχει και η κοινοτική γραφειοκρατία. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελληνικές και ευρωπαϊκές παθογένειες για την ταχύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια