Προχωρούν σε όλα τα μέτωπα οι επενδύσεις που “τρέχει” ο ΑΔΜΗΕ, όπως τις παρουσίασε αναλυτικά ο Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), μιλώντας στο περίπτερο του Oικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.

Σχολιάζοντας την χθεσινή εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την Macquire, ο Μ. Μανουσάκης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και ότι η χθεσινή συναλλαγή αποτελεί απόδειξη ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Αναφορικά με τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης είπε πως τα τελευταία χρόνια διασυνδέουμε τα νησιά μας με την ηπειρωτική χώρα. Έως το 2017 το δίκτυο ήταν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε στόχο με ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πλάνο – 5 δισ. ευρώ στη δεκαετία- να διασυνδεθεί η νησιωτική χώρα με την ηπειρωτική. Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης, έχει ολοκληρωθεί ο βόρειος κλάδος των νησιωτικών συνδέσεων, στον κλάδο Νάξος-Σαντορίνη μόλις τελείωσε ο διαγωνισμός, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση Κρήτης -Πελοποννήσου που μάλιστα λειτούργησε κανονικά το καλοκαίρι. Επίσης είμαστε στη φάση της κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με πιο πράσινη μορφή και το κόστος των ΥΚΩ αφαιρούμενου του κόστους της επένδυσης, θα είναι ένα καθαρό όφελος στην τσέπη του καταναλωτή που θα το δει το επόμενο διάστημα στους λογαριασμούς. Μόνο από αυτή τη διασύνδεση 1 εκατ. ευρώ ημερησίως θα κερδίζουν στο σύνολό τους οι λογαριασμοί των καταναλωτών από το 2022.

Αναφερόμενος στη γραμμή Αττικής-Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος 2023 αρχές 2024και ότι γενικά τηρείται το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής.

Όσον αφορά στις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στη γραμμή με την Ιταλία στην οποία υπάρχουν ορισμένες βλάβες μετά τη 17ετή λειτουργία της και είπε ότι θα κατασκευαστεί δεύτερη διασύνδεση με παράλληλο καλώδιο με την υφιστάμεη σύνδεση.

Αναφερόμενος στα έργα διασύνδεσης με χώρες των Βαλκανίων όπως Βουλγαρία και Αλβανία, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα ανταγωνίζονται στις διάφορες χώρες και τελικά η φθηνότερη ενέργεια θα είναι αυτή που θα μεταφέρεται μέσα από το δίκτυο. Όσον αφορά ειδικά τη σύνδεση με Βουλγαρία, σημείωσε ότι άμεσα θα συμβασιοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης αναφερόμενος στη σύνδεση με την Αίγυπτο, είπε πως βρίσκεται στους στόχους των αρχών και ότι η σύνδεση θα γίνει από το ηπειρωτικό σύστημα. Θα μεταφέρεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Αιγύπτου προς τηνΕυρώπη. Αυτό θα έχει ένα όφελος συνολικό για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν νέες διασυνδέσεις προς όλη την Ευρώπη και ενίσχυση των διασυνδέσεων από την Ελλάδα προς άλλους προορισμούς. Κεφάλαια υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και υπάρχει ενδιαφέρον για την εν λόγω επένδυση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus