Οι ιδιωτικοποιήσεις, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης !

Το αφήγημα

Η έφοδος των «καγκουρώ» στην ελληνική αγορά αλλάζει άρδην τα δεδομένα … Το αφήγημα για τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει «στηθεί» πάνω στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών, την διαθεσιμότητα κεφαλαίων που αναζητούν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος stories και είναι ένα αφήγημα που λειτουργεί, πείθει και αποδίδει τα προσδοκόμενα- πρώτα οι Ιταλοί της Italgas (με μια προσφορά 700 εκατ. ευρώ για το 100 % της ΔΕΠΑ Υποδομών) και στη συνέχεια, οι Αυστραλοί της Macquarie Group…

_________________________________________

Μέσω Λουξεμβούργου …

###Η εταιρεία από το Λουξεμβούργο, η Spear WTE Investments Sarl, μέλος της αυστραλιανής καταγωγής Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2,11 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ έκοψε πρώτη το νήμα στη διαγωνιστική διαδικασία που οργάνωσε η ΔΕΗ για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προσφορά της MIRA παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης.

Το Παρελθόν: Στο άκουσμα της είδησης και κυρίως, του ποσού που συνοδεύει την προσφορά των Αυστραλιανών κυβερνητικός παράγοντας μεταξύ αστείου και σοβαρού πρότεινε να «ξαναπουλήσουμε και τον ΑΔΜΗΕ». Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία στον ΑΔΜΗΕ τον καιρό της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός και μόνου επενδυτή, μιας κινέζικης κρατικής εταιρείας με τίμημα που δεν αντέχει ούτε σε σύγκριση, ούτε καν σε κριτική.

Το Αφεντικό

### Το αφεντικό στη MIRA είναι ο Leigh Harrison. Με έδρα το Λονδίνο, ηγείται μιας ομάδας περισσότερων από 550 συνεργατών παγκοσμίως και επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ανάπτυξης σε νέους τομείς και αγορές. Τα προηγούμενα χρόνια ο Leigh δημιούργησε με επιτυχία νέα ευρωπαϊκά ταμεία υποδομής, επέβλεψε την απόκτηση και εκποίηση πολυάριθμων επιχειρήσεων, καθώς και απέκτησε και ανέπτυξε νέες πλατφόρμες.

Ο Leigh εντάχθηκε στο δυναμικό της Macquarie το 2002 στο Σίδνεϋ, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο το 2003, όπου ήταν αναπόσπαστο μέρος μιας ομάδας που ίδρυσε τα τρία πρώτα ευρωπαϊκά funds για υποδομές της Macquarie Asset Management και έπαιξε βασικό ρόλο σε σημαντικό αριθμό εξαγορών για αυτά τα funds.

__________________________________

Το Νούμερο

###Ένα νούμερο φθάνει και περισσεύει. Ειδικά αν αυτό του νούμερο δείχνει προς τη μεριά μιας εξαγοράς δισεκατομμυρίων.

2,1 δις ευρώ!! – ένα νούμερο σε πράσινο φόντο , επέλεξε ως φωτογραφία στο επιδραστικό Instagram o επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης για να συνοδέψει μια ανάρτηση σχετικά με την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού.

Η ανάρτηση: «2,1 δισ. για 49% ΔΕΔΔΗΕ!!!!!! Η υψηλότερη αποτίμηση για μειοψηφικό πακέτο δικτύου ενέργειας στην Ευρώπη. Το 2019 η ΔΕΗ είχε ζημιές 2 δισ.

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για ΑΠΕ, για να βελτιώσει το δίκτυό της, για να είναι χαμηλές οι τιμές μεσοπρόθεσμα. Κοιτάμε μπροστά, επενδύουμε».

Ο υπουργός

### Ανάρτηση στο Instagram και ο καθ΄ύλην υπουργός Κώστας Σκρέκας. Προσφορά ρεκόρ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης. Η σημερινή προσφορά ρεκόρ για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της Κυβέρνησής μας και αποτελεί επιβράβευση της στρατηγικής μας. Με τα κεφάλαια αυτά η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων μας».

Η επόμενη μέρα

### Μετά τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΠΑ Υποδομών ποιοι παίρνουν σειρά; Το αφήγημα της κυβέρνησης από τη στιγμή που καθιερώνεται ως ισχυρό και επιτυχημένο θα επιδιώξει προεξοφλήσεις… Η ενέργεια έχει ακόμη ψωμί και ακολουθούν οι υποδομές. Ιδιαίτερα, τώρα που μπήκαν στο χορό οι Αυστραλοί με τα ιδιαίτερου χαρακτήρα funds τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories