«Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο, συνεκτικό, στρατηγικό σχέδιο για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην τελετή εγκαινίων του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (SELeNe CC) στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς, ως κυβέρνηση και ως Ελλάδα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να πρωτοπορήσουμε σε πολλούς τομείς και στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και της προστασίας του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση, αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» τόνισε ο κ Σκρέκας και συνέχισε: «Για αυτό και εφαρμόζομε ένα πολύ φιλόδοξο, πολύ συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για να πετύχουμε αυτή την ενεργειακή μετάβαση . Και με ένα τρόπο, που δε θα μείνει κανείς πίσω».
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας. «Έχουμε ένα ράλι στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, πιέζονται προς τα πάνω εξαιτίας της αύξησης φυσικού αερίου, αλλά και της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα κράτη μέλη της Ευρώπης και εδώ είναι μια άλλη κουβέντα που πρέπει να γίνει και θα γίνει. Και αύριο θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό μας κάποια μέτρα» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Είναι μια συζήτηση για το ενδιάμεσο τίμημα της ενεργειακής μετάβασης. Αν το δούμε μακροπρόθεσμα, τελικά, θα διασφαλίσουμε ίσως χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από κάποια χρόνια. Το θέμα είναι τι θα γίνει σε όλη αυτή τη διάρκεια της μετάβασης, όπου θα γίνονται διάφορες επενδύσεις, θα υπάρχουν διάφορες πιέσεις, μέχρι τελικά να ισορροπήσει το σύστημα. Και πως εμείς θα βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το τίμημα αυτής της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι αναγκαίο να υπάρχει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής».
Ο κ. Σκρέκας εξέθεσε τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και μελλοντικά χαμηλότερες τιμές, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική. «Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε μία ενεργειακή μετάβαση με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε την περιβαλλοντική φιλοδοξία της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050 και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνέχισε: «Αλλά για να γίνουν όλα αυτά και να γίνουν με ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε υποδομές, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ – την προηγούμενη χρονιά παρήχθη από ΑΠΕ το 32% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό πρέπει να προσεγγίσει το 70% το 2030 – άρα πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές επενδύσεις. Στα φωτοβολταικά, στις ανεμογεννήτριες, υπεράκτιες, ή πλωτές που είναι και πιο φιλικές περιβαλλοντικά, σε σοβαρές υποδομές και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για να διασφαλίσουμε και την ευελιξία και την επάρκεια του συστήματος. Επίσης, σε όλο αυτό το διάστημα το φυσικό αέριο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην πιο γρήγορη απολιγνιτοποίηση της Ευρώπης. Μέχρι το 2028 είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι το 2023 θα κλείσουν σχεδόν όλες οι λιγνιτικές μονάδες εκτός από την Πτολεμαΐδα 5, που πρόκειται μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο το 2025. Και όλα αυτά θα μας οδηγήσουν στην ενεργειακή μετάβαση και στους στόχους που έχουμε θέσει».
Ο υπουργός σημείωσε ότι για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται και το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο» και «οι συνθήκες εκείνες του ανταγωνισμού που πραγματικά θα πιέζουν συνεχόμενα τις τιμές προς τα κάτω» αλλά και «από την άλλη, θα πρέπει όλες αυτές οι επενδύσεις να γίνουν με ένα ισορροπημένο τρόπο,», ώστε «να μη ξοδέψουμε χρήματα, που πρέπει να ανακτηθούν μετά από τους καταναλωτές, για υποδομές που δεν χρειάζονται» και σημείωσε το έργο της ΡΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
«Θέλουμε και τις επενδύσεις να γίνουν, αλλά τις σωστές επενδύσεις» είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Και νομίζω ότι μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά».
Εξήρε επίσης το έργο του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι έχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά του να ενισχύσει και να αναπτύξει περισσότερες διασυνδέσεις με τα ελληνικά νησιά, ώστε να μειωθούν «κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που θα γίνονται επενδύσεις» οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις των καταναλωτών. Υπενθύμισε, επίσης, τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ίδρυση του από προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι και η σημερινή συνεχίζει αυτά που πρέπει να γίνουν, καθώς και τη σημασία που έχει το κέντρο ελέγχου για τη Θεσσαλονίκη και τον ενεργειακό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σημείωσε, τέλος, ότι το SELeNe CC θα διασφαλίζει τη μεταφορά της ενέργειας, με τρόπο ασφαλή, και που αργότερα θα μας «οδηγεί» και την επιλογή των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια.
Το SELeNe CC θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη μεταφορά και τη συνεργασία των συμμετεχόντων κρατών -μελών, διαχειριστών ενέργειας και ρυθμιστικών αρχών ενέργειας, – μετόχων του έργου. Όπως είπε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης το περιφερειακό κέντρο ενέργειας στη Θεσσαλονίκη ενισχύει την «ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα» στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
«Ένα όραμα πολλών ετών γίνεται επιτέλους πράξη μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας» είπε ο κ. Μανουσάκης και σημείωσε τις παροτρύνσεις της Ε.Ε. να προχωρήσει αυτή η διασύνδεση στον ενεργειακό τομέα στη ΝΑ Ευρώπη. «Είμαστε το τελευταίο περιφερειακό κέντρο, το έκτο και τελευταίο, για να κλείσει αυτός ο κύκλος».
Τοποθετήθηκαν, επίσης, για τη σημασία του νέου κέντρου η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Κ. Γιουτίκας και ο περιφερειακός διευθυντής ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Καμπούρης, όπως και οι εκπρόσωποι των εταίρων – μετόχων του συστήματος από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία, ο πρόεδρος επιτροπής λειτουργίας συστήματος ENTSO-E Tahir Kapetanovic, ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου κατανομής ESO -EAD Dimitar Ρzarchev, ο διευθυντής κατανομής και λειτουργίαςTERNA S.p.A. Enrico Maria Carlini, ο διευθυντής ρυθμιστικών υποθέσεων Transelectrica Adrian Suta. Παρέστησαν και εκπρόσωποι διαχειριστών και δικτύων ενέργειας και από την Αλβανία, τη Β. Μακεδονία και τη Σερβία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση
Αυτή είναι η επιδότηση της κιλοβατώρας για τον Δεκέμβριο - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Τι αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο