Ακολουθώντας την… πράσινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν και τη συνολική στροφή μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας σε πρασινότερες επιλογές, το έγκριτο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έγινε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στις ΗΠΑ που δεσμεύτηκε στην επίτευξη μηδενικών ρύπων άνθρακα για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η δέσμευση αυτή αφορά και την «προίκα» των 42 δισ. δολαρίων που διαχειρίζεται το επενδυτικό του ταμείο –το μεγαλύτερο που διαθέτει διεθνές πανεπιστήμιο- γυρίζοντας την πλάτη στο εξής σε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, προς απομείωση θα κινηθούν και τυχόν έμμεσες επενδύσεις του πανεπιστημίου σε project ή εταιρείες ορυκτών καυσίμων μέσω private equity funds.

Αντιστοίχως, στη θέση των επενδύσεων αυτών, στο χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν νέες επενδύσεις που θα υποστηρίζουν τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

Την ανακοίνωση έκανε με επιστολή του ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Λόρενς Μπάκαου, ενδίδοντας έτσι στις κλιμακούμενες πιέσεις που δεχόταν τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του πανεπιστημίου από φοιτητές, συλλόγους αποφοίτων αλλά και ακτιβιστές για την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών με σημείο αιχμής την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, με την επισήμανση πως το Χάρβαρντ είναι το πρώτο αμερικανικό πανεπιστήμιο που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, διατυπώνεται η εκτίμηση πως σύντομα θα αναγκαστούν να το μιμηθούν και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σημειωτέον πως το Χάρβαρντ, μαζί με το MIT, έχουν ήδη από την περσινή χρονιά επενδύσει και σε ένα νέο venture fund που δημιούργησε το επενδυτικό όχημα του «The Engine», που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα καλύψουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. To fund συγκέντρωσε 250 εκατ. δολάρια, με μεγαλύτερους μετόχους τα δύο έγκριτα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green