Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η άνοδος των τιμών πετρελαίου με φόντο τον προβληματισμό για την αμερικανική παραγωγή, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, που δέχθηκε καίριο πλήγμα από τον κυκλώνα Άιντα, καθώς και τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.

Το Brent ενισχύθηκε κατά 67 σεντς, ή 0,9% και διαμορφώθηκε στα 73,59 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό WTI πήρε 66 σεντς, ή 1%, φτάνοντας στα 70,38 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Περίπου τα 3/4 της υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού ήτοι 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, περίπου όσο είναι η παραγωγή της Νιγηρίας,  παραμένουν εκτός λειτουργίας από τα τέλη Αυγούστου.

Τα περισσότερα από τα εννέα διυλιστήρια της Λουιζιάνα που επλήγησαν από την καταιγίδα έχουν ξεκινήσει ξανά ή επανεκκίνησαν την Παρασκευή.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο κυκλώνας προκάλεσε πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ κατά περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια και ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα περιθώρια διύλισης των ΗΠΑ και να διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά τιμής μεταξύ WTI και Brent.

Η Royal Dutch Shell Plc, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Κόλπο των ΗΠΑ, ακύρωσε την Πέμπτη ορισμένα φορτία εξαγωγής λόγω ζημιών σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι ενεργειακές απώλειες θα συνεχιστούν για εβδομάδες.

Ωστόσο, ο αριθμός των ενεργών πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ο πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πέρα από τον αντίκτυπο της Άιντα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί η πιθανή αναθεώρηση της προοπτικής ζήτησης πετρελαίου, από τον ΟΠΕΚ και τον ΙΕΑ, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα αναθεωρήσει σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2022 χαμηλότερα τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές