Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων «δια χειρός» ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προχώρησε σήμερα σε εκτεταμένες αγορές

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων «δια χειρός» ΕΚΤ

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθώς η ΕΚΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προχώρησε σήμερα σε εκτεταμένες αγορές.

Παρόλο που η ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει ελαφρώς τις αγορές ομολόγων που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, η «παρουσία» της στην ελληνική αγορά, ήταν αρκετή προκειμένου να επανέλθουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε καθοδική τροχιά.

Στο μεταξύ, επιχειρείται τόσο από την ΕΚΤ, όσο από κεντρικούς τραπεζίτες του ευρωσυστήματος, να κατευνάσουν τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η άνοδος του πληθωρισμού. Στόχος σύμφωνα με αναλυτές, είναι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας πληθωριστικών προσδοκιών στην οικονομία, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε πιέσεις για αύξηση των μισθών, δημιουργώντας έτσι ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Isabel Schnabel, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει ως το επόμενο έτος, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί. Η ίδια παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη των προβλέψεων, ωστόσο η ΕΚΤ διατηρεί τη πεποίθησή της ότι η άνοδος αυτή θα είναι προσωρινή.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σήμερα, αυτή του 5ετούς επανήλθε σε «αρνητικό έδαφος» και κυμάνθηκε στο -0,031% από 0,052%, του 10ετούς υποχώρησε στο 0,75% από το 0,88% και του 15ετούς στο 0,86% από 0,99%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 183 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,78% από 0,87%, έναντι -0,33% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,11% από 1,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1808 δολ. από το επίπεδο του 1,1814 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1780 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Περισσότερα από Αγορές

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο