Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανακάμψει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος, εκτιμά το ΟΠΕΚ, στη μηνιαία έκθεσή του.

Το πετρελαϊκό καρτέλ, αναφέρει ότι αναμένει πως η ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε κατά μέσο όρο σε 100,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019 πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Αναλυτές τονίζουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν μια σαφή απόδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα που προκαλούν εκπομπές αερίων, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την απότομη πτώση της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, μπορεί οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξήθηκαν έντονα και οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης ενέργειας, ειδικά στην Κίνα και την Ινδία, θα αντισταθμίσει αυτή την άνοδο.

Η Κίνα, για παράδειγμα, αναμένεται να καταναλώσει σχεδόν 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πετρελαίου το επόμενο έτος, 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περισσότερα από ό, τι έκαψε το 2019.

Η πανδημία έριξε τη ζήτηση πετρελαίου, η οποία μειώθηκε κατά περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι, ή περίπου 9 τοις εκατό, ανέφερε ο ΟΠΕΚ. Η κατανάλωση πετρελαίου έχει πλέον ανακάμψει έντονα, αλλά η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει βάλει φρένο στην ανάκαμψη αυτή.

Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚ υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για την πετρελαϊκή ζήτηση φέτος.

Στην έκθεσή του, ανέφερε ότι αυξάνει την πρόβλεψη ζήτησης για το 2022 κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ μειώνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος μετά από έξι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές