Οι … γαλοπούλες είναι ελεύθερες

Το Εγχείρημα

Το εγχείρημα του Οικονομικού Ταχυδρόμου με πολύωρο ζωντανό πρόγραμμα από το ανοικτό studio στο περίπτερο του στην καρδιά της ΔΕΘ στέφθηκε με επιτυχία. Η δεύτερη και τελευταία μέρα ξεκίνησε με ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στο studio ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Η εκτίμηση του ότι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου αλλά και του νέου ΕΣΠΑ για τη δημιουργία 300 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας «έπαιξε» δυνατά στα μέσα. Απόδειξη της επιδραστικότητας του ΟΤ και των συνεργειών που προσφέρουν οι συνεργαζόμενες πλατφόρμες.

Αργά το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ήρθε στο studio, φέρνοντας το καλό νέο ότι έγινε για τρίτη φορά παππούς – αυτή τη φορά από την δεύτερη κόρη του. Η ατάκα του για την Ελλάδα που αποτελεί hot spot της κλιματικής αλλαγής έγραψε! Αλλά, ο ίδιος έβγαλε και άλλες ειδήσεις: Η πρώτη αφορά το δεύτερο πακέτο των έργων μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η δεύτερη, ότι μέχρι τέλος του 2021 θα έχουν έρθει συνολικά 8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Πρώτες Αντιδράσεις

Ο ΟΤ φιλοξένησε προβεβλημένους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις τους σε όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γεώργιος Καρανίκας εκτίμησε ότι το κίνητρο της μείωσης της φορολογίας σε όσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επιλέξουν να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα που χρειάζεται να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος ξεχώρισε και θέλησε να αναδείξει τη χρησιμότητα της εξαγγελίας για τη κατάργηση του φόρου γονικών παροχών -δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές  έως 800 χιλιάδων ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2021. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης έδειξε ικανοποιημένος από το συνολικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της ομιλίας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας με κάθε τρόπο την αξία της πρωτοβουλίας για το «πρώτο ένσημο».

Τα Πρόσωπα

Ο πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας βρέθηκε στο studio του ΟΤ και μίλησε (γιατί άλλο;) για την μεγάλη εμβληματική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης που είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Η πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου – και εκείνη στο studio του ΟΤ- δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων ολοκληρώθηκε και θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα αλλά και στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάζεται με αξιοποίηση πόρων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και  θα δώσει χρηματοδοτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Οι Φρεγάτες

Βελτιωμένες προσφορές (σε συγκεκριμένα σημεία) από ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις τέσσερις φρεγάτες που θέλει να προμηθευτεί. Από πηγές του Πενταγώνου μαθαίνω ότι μικρές αλλαγές έχουν ζητηθεί και για την ολλανδική πρόταση.

Ο Σκαραμαγκάς: Ορισμένες πτυχές των βελτιωμένων προτάσεων έχουν να κάνουν και με την αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αν κι όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι είναι σε θέση με πολύ ευκολία να κατανοήσουν ότι η εμπλοκή τους στη ναυπήγηση των φρεγατών δεν αντέχει στα πραγματικά δεδομένα της στιγμής.

Τα Δεδομένα: Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία του διαγωνισμού θα εισέλθει στην τελική ευθεία στις αρχές Οκτωβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Απλά και καθαρά τα εξής: α) Όταν στις 23 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη (για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), ο νικητής δεν θα έχει ακόμη αναδειχθεί, β) όταν στις 27 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι (για τα εγκαίνια της μεγάλης ελληνιστικής έκθεσης στο Λούβρο), θα ισχύει το ίδιο.

Οι Παραδόσεις:  Στο μεταξύ οι παραδόσεις των γαλλικών μαχητικών Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχιστούν κανονικά, με ένα αεροσκάφος κάθε μήνα. Έτσι λοιπόν ένα Rafale θα προσγειωθεί στη βάση της Τανάγρας προκειμένου να συμμετάσχει στην εορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εορτή του Αρχαγγέλου (8 Νοεμβρίου) είναι και η επίσημη αεροπορική εορτή.

_________________________________________

Τα Ναυπηγεία

Μια και ο λόγος παραπάνω στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να σας ενημερώσουμε εδώ ότι θετικές εξελίξεις αναμένονται προσεχώς κι από το μέτωπο των ναυπηγείων Ελευσίνας. Από τα συναρμόδια υπουργεία, μαθαίνω ότι μπορεί και να είναι πλέον θέμα μερικών εβδομάδων.

Η Απόφαση

Θέμα ημερών είναι και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται στους στρατιωτικούς γιατρούς κι εν γένει υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Απομάκρυνση: Η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ήδη, ο μη εμβολιασθείς επικεφαλής μεγάλου στρατιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας (ΝΙΜΙΤΣ) βρίσκεται στο σπίτι του.

Το Επιχείρημα: Κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου, δεν χάνει ευκαιρία να υποστηρίζει το αυτονόητο:  «Σκεφτείτε τι θα γίνονταν αν οι πιλότοι των Canadair δεν μπορούσαν να πετάξουν στις πυρκαγιές, επειδή είναι φορείς του ιού…»

Από την Ισπανία

Και η Ισπανία προχώρησε σε μια επιτυχημένη έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της, πριν από μερικές ώρες. Η αναφορά έχει τη σημασία της. Μιας και η χώρα μας αποφάσισε να προχωρήσει και εκείνη στην έκδοση πράσινου ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Δεν προλαβαίνει (να προετοιμασθεί) νωρίτερα.

Από την Ολλανδία

Μαθαίνω ότι η νέα πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Αθήνα (κατέθεσε τα διαπιστευτήρια της πριν μερικά εικοσιτετράωρα) είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μέχρι πρότινος, κατείχε κρίσιμο πόστο στο ΝΑΤΟ, σε σχέση με το προσφυγικό, ενώ πριν έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο στο πλαίσιο της ΕΕ

Η Λεπτομέρεια: Η διαδρομή της νέας πρέσβειρας είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το τελευταίο διάστημα η Αθήνα αναβαθμίζεται ως διπλωματικός προορισμός. Εν αντιθέσει με ό,τι ίσχυε μέχρι μερικά χρόνια πριν.

Το Handling

Στο 90% με 95% του 2019 κινήθηκε το handling στα ελληνικά αεροδρόμια κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Συνολικά το έτος έχει φτάσει στο 70% της χρονιάς – ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Το στοιχείο είναι ενδεικτικό του πως κινείται συνολικά το 2021 στο μέτωπο του τουρισμού.

Η Προθεσμία

Μέσα Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών αναφορικά με ένα ακόμα κεντρικό ακίνητο του υπουργείου Άμυνας, που προσφέρεται για αξιοποίηση. Με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αμερικής και Ακαδημίας, λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος

Η Διευκρίνιση: Το συγκεκριμένο ακίνητο φιλοξενούσε VIP καλεσμένους του υπουργείου, όταν επισκέπτονταν την χώρα μας. Προσφέρεται για ξενοδοχείο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories