Οι πολιτικές για τους νέους, γυναίκες και άνδρες, δεν είναι παροχές! Άλλο politics και άλλο policies, σε απλά ελληνικά.

Το Νέο Εγχείρημα

Το πρώτο βήμα στο φιλόδοξο εγχείρημα του Οικονομικού Ταχυδρόμου να διευρύνει τις δραστηριότητες του στο πεδίο της νέας ψηφιακής εποχής έγινε με επιτυχία – ξεκινώντας από ένα πολύωρο ζωντανό πρόγραμμα μέσα από το ανοικτό studio – περίπτερο του στο κέντρο της μικρής πολιτείας της ΔΕΘ. Ακριβώς, απέναντι από τα περίπτερα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Κυβερνητικά στελέχη, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας «στάθηκαν» μπροστά από τις κάμερες και «έβγαλαν» ειδήσεις που μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες του ot.gr. Το ζωντανό πρόγραμμα από την ΔΕΘ θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή. Μείνετε συντονισμένοι!

Το Κίνητρο

Μήπως θα είναι προτιμότερο οι μικροί και μεσαίοι της αγοράς να αρχίσουν να σκέφτονται τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Το κίνητρο της μείωσης του φόρου κάνει τη διαφορά.

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (που έχουν συσταθεί για τουλάχιστον 3 έτη) που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

Το Πρώτο Ένσημο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι νέοι, γυναίκες και άνδρες και η θέση τους στην αγορά εργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ σηματοδότησε τις πολιτικές για τους νέους μέσα από την εμβληματική δράση για το πρώτο ένσημο.

Όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Το «Ελληνικό» της Θεσσαλονίκης

Και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα έχει το δικό της «Ελληνικό». Στο κέντρο της πόλης. Εκεί, που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Το δικό της «Ελληνικό» είναι το project της ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα προκειμένου η επετειακή διοργάνωση του 2026 – 100 χρόνια από την ιδρυτική διοργάνωση- να είναι και η πρώτη της νέας εποχής για την ΔΕΘ.

Ο Διαγωνισμός: Μάλιστα, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μια ιδιαίτερη  έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Περίπτερο 6, με τίτλο «Τhessaloniki ConfEx Park». Πρόκειται για την παρουσίαση των σχεδιαστικών προτάσεων των διαγωνιζομένων, που έλαβαν μέρος στο σχετικό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται οι μακέτες και σχέδια των δεκαπέντε αρχιτεκτονικών προτάσεων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, οι οποίες, όπως διαβάζω, σε ενημερωτικό σημείωμα στο site της ΔΕΘ,  «αποτυπώνουν τις ποικίλες ιδέες και φιλοσοφίες των αρχιτεκτονικών ομάδων για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης».

Η Ανάπλαση: Αλλά, για την εμβληματική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης με βάση τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου. Επέλεξα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από αυτή την ανάρτηση: «Χάρη στην εμβληματική ανάπλαση που σχεδιάζεται από τη Διοίκηση της ΔΕΘ με τη συνδρομή και αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης, των αρμοδίων Υπουργείων και της αυτοδιοίκησης, σε λίγα χρόνια στην ίδια θέση θα βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο μητροπολιτικό εκθεσιακό πάρκο που θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Στη δημόσια συζήτηση που προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε πριν δυο χρόνια για τη χρησιμότητα μιας πιθανής μετακίνησης της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού πχ στη δυτική ή ανατολική είσοδο της πόλης, η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι όπου δοκιμάστηκε ως πείραμα, πχ στη Ρώμη, απέτυχε. Δημοκρατική και οικονομικά βιώσιμη πόλη είναι η πόλη που συγκρατεί χρήσεις εντός του αστικού ιστού μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Έτσι, παραπάνω από το 50% των 165 στρεμμάτων θα γίνει πράσινο που θα αποδοθεί και θα συνδεθεί επιτέλους με τη Θεσσαλονίκη, το νέο συγκρότημα θα είναι κατά 70% ενεργειακά αυτόνομο με χρήση φ/β πάνελ, ενώ υπερσύγχρονα περίπτερα, ένα εμβληματικό ξενοδοχείο και ένα νέο συνεδριακό κέντρο θα πάρουν τη θέση των σημερινών παλιών κτιρίων».

Η Πρωτοπόρος

Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά η Αθηνά Πολίνα Ντόβα,  Co-Founder ( όπως και ο Ηλίας Βαρθολομαίος) και Coo της startup εταιρείας Owiwi που χτες στο πλαίσιο της διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν μεταξύ των νικητών των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021 του Elevate Greece. Μάλιστα, η Αθηνά με την εταιρεία της κέρδισε το ιδιαίτερο βραβείο Best Ecosystem Choice μαζί με ένα χρηματικό έπαθλο 17.000 ευρώ.

Αλλά, γιατί ιδιαίτερη αναφορά στην Αθηνά της Owiwi; Η απάντηση είναι απλή: Πρόκειται για μια νέα γυναίκα της επιχειρηματικότητας που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σκαπανέων για την ανάπτυξη, το πέρασμα στην ωριμότητα και την εξασφάλιση της ορατότητας για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.

Η Διαδρομή: Η Αθηνά είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής με εξειδίκευση στις Εργασιακές Σχέσεις και Εργατικές Διαφορές και ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2012, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο International Business and Management από το Alba Graduate Business School. Πριν ξεκινήσει την δική της start-up εταιρεία εργάστηκε για εταιρείες όπως η Alpha Bank, η General Electric και η Upstream S.A.Έχει πολλές δημοσιεύσεις, αναφορές και διακρίσεις στον εγχώριο και διεθνή τύπο(Turning Points Global Agenda for Greece 2018(New York Times),Fortune Magazine 40 under 40 list, International Women Entrepreneur Award 2017, Greek International Women Awards(Entrepreneurship Category) 2018, Female Role Model of the Year 2019 Global Startup Awards). Έχει ασχοληθεί ενεργά με την διεθνή πολιτική, την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα διεθνώς σε πάνω από 20 αποστολές τα τελευταία 5 χρόνια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories