Σε υψηλό έξι εβδομάδων έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της ανησυχίας ότι η καταιγίδα Νίκολας -η οποία τις προηγούμενες ώρες αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα- θα πλήξει την παραγωγή πετρελαίου στο Τέξας, την ώρα που ακόμη η αμερικανική παραγωγή δεν έχει ανακτήσει τη δυναμική της μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Άιντα στις ακτές του Κόλπου.

Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν για τρίτη ημέρα την ανοδική τους πορεία, με το Brent να φτάνει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Αυγούστου.

Το Brent ενισχύθηκε κατά 40 σεντς, ή 0,5%, στα 73,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα και στα 74,08 δολάρια.

Το WTI αυξήθηκε επίσης κατά 45 σεντς, ή 0,6%, στα 70,90 δολάρια το βαρέλι, έχοντας πιάσει νωρίτερα και τα 71,05 δολάρια, το υψηλότερο από τις 3 Αυγούστου.

Την προηγούμενη μέρα ο Brent ενισχύθηκε 0,8% ενώ ο WTI 1,1%.

Στο μεταξύ, χθες Δευτέρα εκκενώθηκαν υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, καθώς τα χερσαία διυλιστήρια άρχισαν να προετοιμάζονται για την τροπική καταιγίδα Νίκολας, η οποία κατευθυνόταν προς την ακτή του Τέξας με ανέμους που είχαν ταχύτητα 70 μίλια την ώρα (113 χλμ./ώρα), απειλώντας τις ακτές του Τέξας και της Λουιζιάνα.

«Οι επενδυτές εκφράζουν προβληματισμό ότι ο Νικόλας θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις ακτές του Κόλπου, την ώρα που ακόμη δεν είναι σαφές πόσο θα παραμείνουν οι διαταραχές στην παραγωγή, από τον Άιντα», σχολίασε ο  αναλυτής βασικών προϊόντων στη Rakuten Securities, Σατούρου Γιοσίντα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ανατιμήσεις αυτές, έρχονται, επίσης, εν μέσω προβληματισμού για διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης.

Η National Oil Corp (NOC) δήλωσε ότι οι εργασίες φόρτωσης στους λιβυκούς τερματικούς σταθμούς Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ ξανάρχισαν την Παρασκευή μετά από 24ωρη απεργία, ωστόσο, ένας μηχανικός σε λιμάνι της Χάριγκα ανέφερε είπε ότι το λιμάνι ήταν ακόμα κλειστό από διαδηλωτές.

Πάντως, ο επικεφαλής έρευνας της Nissan Securities, Χιρογιούκι Κικουκάβα, εκτίμησε ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα είναι βραχύβια.

«Η άνοδος των τιμών μπορεί να είναι περιορισμένη χρονικά, καθώς η θερινή περίοδος με τις αυξημένες μετακινήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τελειώνει, ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί η διάθεση από στρατηγικά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα, καθώς και ότι θα αποκατασταθούν οι εξαγωγές από το Ιράν», σχολίασε.

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να διαθέσει αργό πετρέλαιο από το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης της χώρας σε οκτώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil και Chevron.

Η αγορά εκτιμά ακόμη ότι η αξιοποίηση από την Κίνα μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων της θα μπορούσε να αυξήσει τις διαθέσιμες ποσότητες στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ αναθαεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αυξάνοντας παράλληλα την αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2022 σε 4,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 3,28 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες